Reseguide till Val d’Isère

ValdIsere11Våra reseguider innehåller sällan charter eller snö. Denna guide innehåller båda, men även en hel del annat som pjäxdans, snöskulpturer, spa, dyra kläder, god mat och ett och annat coverband. Helt enkelt det som behövs för en härlig vintersemester.

Val d’Isère sägs vara staden där alpin skidåkning föddes. Om detta är sant eller inte har vi faktiskt ingen aning om men hur som helst så präglar den hela staden; även parkbänkarna på huvudgatan är gamla sittliftar, så charmiga! Vi har inte besökt staden på sommaren men enligt de som har gjort det ska det även då vara väldigt vackert och det finns massor att göra om man tycker om att röra på sig i naturen.

Topplista

ValdIsere21

Det här förgyllde vår resa lite extra:

 • Après ski på Cocorico med bra band och pjäxdans
 • Otroligt god mat överallt, bäst var musslorna på La Gourmandine
 • Hissnande utsikter, det spelar ingen roll åt vilket håll du än tittar
 • Vänliga människor som lämnar in mobilen när den tappas i pisten
 • Vår guide Teodor som kom med de bästa tipsen på pister, lavinfara, restauranger och après ski
 • Dansande engelsmän som bjöd på sig själva och spontan show
 • Drinken Ski Barbie, töntigt namn men var värd att komma tillbaka för fler kvällar
 • Helt otroliga snöskulpturer som smyckar staden (och som nog även är något av det mest fotograferade i hela staden)
 • De smått söta och roande raggningsförsöken

Flopplista

ValdIsere37Det här kunde vi ha varit utan:

 • Dyra luncher
 • Att så många som arbetar i Val d’Isère är svenskar
 • Rosa marshmallows som förstörde en annars god crème brûlée
 • Dålig sikt, snöhögar och flygturer med huvudet före
 • Människor som lägger mer tid och pengar på att se snygga ut i backen än att faktiskt åka skidor
 • Liften Lac som näst intill är omöjlig att åka fyra och komma av utan att ramla
 • Lukten, fukten och värmen på rummet
 • De osmakliga och fräcka raggningsförsöken

Ta dig hit och runt

Oavsett om du åker reguljärt eller med charter till Val d’Isère är det smidigast att flyga till Genève. Vi har inte blivit tokiga, vi vet att Genève ligger i Schweiz och Val d’Isère i Frankrike men precis som för många andra kända skidorter är detta faktiskt det bästa alternativet. Vi valde att åka med Langley; det var helt enkelt lättast att köpa allt i ett och dessutom få en bra guide på köpet och fantastiskt god mat, som är lite av deras specialitet.

ValdIsere41Från flygplatsen i Genève, som i ärlighetens namn inte är den roligaste men har allt man behöver, tar det ungefär tre timmar med buss till vårt mål. I bussen satt man där man satt för det var inte direkt generöst tilltaget med utrymme för benen och det är en lite kringelkrokig väg, så se upp för åksjuka. Ett tips är att ha med hörlurar som stänger ute ljud om du är lika kräsmagad som vi är. Men ett stort plus är faktiskt att vägen är otroligt vacker och du passerar bland annat städerna Annecy (där vi gärna hade stannat en dag eller två om vi hade extra tid) och OS-staden Albertville. Framme på slutdestinationen möts du av en typisk alport med höga berg som omringar staden, vackra trähus, vackert upplysta träd och rondeller och ett pärlband av snöskulpturer.

Väl ute ur bussen är det promenad som gäller resten av veckan. Om du kommit ner på fel ställe med skidorna, vilket lätt kan hända eftersom det är ett stort system, kan du dock alltid ta gratisbussen så att du hamnar på rätt ställe.

Vi måste erkänna att det var en sak med resan som gjorde oss lite fundersamma: på hemvägen vid säkerhetskontrollen på flygplatsen var vi tvungna att röntga skorna men det var inte problem att få igenom två, till vårt försvar bortglömda, vattenflaskor. Ska det verkligen vara så? Hur som helst tryckte vi på den gröna leende gubben efter säkerhetskontrollen när de frågade om vi var nöjda med dagens kontroll.

Stället att bo på

Hela staden kryllar av olika hotell och chalets. Vi valde att bo ett enkelt skidhotell, Victor. Det avgörande för oss var att vi hellre ville lägga pengar på annat än boende och att vi ville ha nära till backen eftersom vi ändå inte skulle spendera så mycket tid på rummet.

ValdIsere29Victors är ett hotell med enkla små rum men de har allt man behöver. Det negativa är att det är lyhört (ta med öronproppar om du har svårt att sova när det är ljud omkring dig), sängarna är riktigt smala och det blir rätt instängt i de små rummen av att varje dag komma hem med blöta svettiga kläder. Det finns flera plus med hotellet. Självklart finns det ett bra skidförråd precis innanför ytterdörren, personalen är mycket hjälpsam, frukosten var fantastisk och middagarna fenomenala. Dessutom rymmer det en populär bar som är en av anledningarna till att det låter lite, trots att vi bodde på tredje våningen och inte var tidiga i säng. Bäst av allt var faktiskt vår fantastiska guide Teodor som varje morgon kom och berättade om vädret, lavinfaran och andra väsentligheter. Han var även en av tre guider på de gemensamma skidåkningarna och fanns på hotellet på kvällen för att ge alla sina bästa tips om staden. Tack Teodor!

Nästa gång väljer vi nog ett ställe med bredare sängar och bättre ventilation på rummen men vi kommer definitivt komma till Victor för att äta den fantastiska maten, vi drömmer fortfarande om svartrotssoppan, och få en specialdesignad drink eller två av barmästaren Pontus.

Roa dig på dagen

De flesta åker till Val d’Isère för skidåkningen, så även vi, men staden bjuder på fler möjligheter. Bara att promenera genom staden och titta på snöskulpturerna är lite av ett måste, de är så fint gjorda och konstverk i sig.

Svischa ner för berget

ValdIsere28 Tillsammans med grannbyn Tignes bildas det enorma skidsystem Espace Kelly, döpt efter nationalhjälte Jean-Claude Killy. Eftersom det finns så många olika toppar och pister i olika väderstreck och på olika höjder finns det nästintill alltid någonstans med bra skidförhållanden och sol.

Val d’Isère med sina 1850 meter över havet är en av Europas högst belägna skidorter och högsta åkhöjden är på hela 3456 meter över havet. Det är en mäktig känsla och om du är känslig för höjden eller har astma kan det göra sig påmint. I systemet finns det 300 km pister, 94 liftar och 158 nerfarter. Dessutom finns det mycket lättillgänglig offpist och var man än tittar så ser man spår, och då pratar vi inte om pisterna. Allt detta får du tillgång till med ett liftkort. Men vårt tips till dig är att ta ett foto på liftkortet med mobilen. På kortet står nämligen en kod och om du tappar liftkortet men har koden kan du få ett nytt liftkort för bara 10 euro på bara ett par minuter. Vi kan väl erkänna att vi testade detta och det gick hur bra som helst… På tal om att tappa saker råkade även en mobiltelefon mystiskt försvinna för en i sällskapet. Som tur var ringde de från liften, en vänlig själ hade lämnat in den. Vad lärde vi oss av detta? Jo, ha fickorna stängda och lägg in ICE i mobilen så att de kan nå någon i ditt resesällskap trots att telefonen är låst.

Någon vecka innan vi åkte ner var det snöbrist i Val d’Isère men precis innan vi kom dumpade det en hel del snö. När vi stod högst upp på en av topparna och blickade ut var det snöklädda berg överallt. Det är en obeskrivligt vacker syn som det inte går att titta sig mätt på och även sjätte skiddagen tog det andan ur oss. Få saker är så vackra och ger en sådan frihetskänsla som att stå där och blicka ut.  Även på vår första skiddag kom det en hel del snö, vilket resulterade i dålig sikt och många stora högar med lössnö som är lätta att fastna i med skidorna. Det gjorde att en av oss bjöds på en flygtur med huvudet före, då är man tacksam för hjälmen på huvudet.

ValdIsere18Efter att ha åkt runt i systemet så hittar man ju sina personliga favoriter. Vi fastnade mest för åkningen uppe vid Glacier du Pissaillas/Pointe du Montet och La Grande Motte.
Vid glaciären var det soligt, förhållandevis få människor och fantastiska snöförhållanden men se upp för ankarliften Montet. Vi stod helt plötsligt som två fån med ankaret i handen och undrade varför vi stod stilla när liften rörde sig. Efter några sekunder fattade vi att ankaret lossnat, vi åkte ner med ankaret i handen, räckte över det till liftkillen, bad om ursäkt och tog nästa upp, gapskrattande hela vägen så klart. På väg över till glaciären från Solaise åker man en lift som första gången gav en upplevelse som var en blandning av fascination och dödsskräck; efter halva resan åker man över en bergskam och där väntade en fantastisk utsikt och en brant resa neråt. Eftersom vi var helt oförberedda på det blev vi minst sagt förvånade och filmen från GoPron är därför censurerad på grund av skrik och mindre lämpliga ord.
Vid La Grande Motte, med sina mäktiga 3456 meter över havet, finns det flera långa röda backar som går hela vägen ner till Val Claret. Pisterna var riktigt fina på förmiddagen; de var långa, det hände saker och det var bra underlag. Vi testade även några backar omkring Col du Palet. De var kortare men fina och låt dig inte luras av att de är blå för det kan helt plötsligt komma ett stup ändå; då är det bara att le, andas och köra. Detta beror på att märkningen baseras på den totala fallhöjden och den backen var visst plan på andra ställen.
Glacier du Pissaillas/Pointe du Montet och La Grande Motte ligger typ så långt ifrån varandra som det går, okej nu överdrev vi men det är långt. För att ta sig mellan våra favoriter blir det en hel del stakning, tråkigt men vi såg det som extra träning. Var beredd på att inta störtloppsställning och att få använda stavarna, vi lyckades till och med få träningsvärk av det.

ValdIsere3Att ta sig hela vägen ner till Val d’Isère på eftermiddagarna kunde resultera i sura miner då det var trångt i backarna och det blev väldigt uppkört. Det fina är då att man kan ta liften ner, kolla bara efter liftarna med en glad gubbe på pistkartan.

Vi valde att en dag åka tillsammans med Langley som har bra guider som kan visa de bästa pisterna. Tyvärr hamnade vi i en grupp med många deltagare. Eftersom vi redan varit irriterade på fullproppade backar där det var så trångt att vi knappt kunde kryssa oss förbi valde vi att efter ett tag hoppa av. Vid lunch anslöt vi oss dock en stund till en annan grupp och fick tips om var vi skulle åka resten av dagen. Det kan låta lite väl mycket charter men det var det verkligen inte, så testa!

En sista varning som vi vill ge är liften Lac. Den är gjord för fyra personer men åk inte så många, vi gjorde det två gånger och båda resulterade i en hög av människor och blåmärken då den är omöjlig att gå av. Visst gav den många skratt men även blå höfter eftersom den svänger så tvärt att den slår till med minst sagt hård schvung. När vi studerade andra hade de exakt samma problem som vi hade. Så sitt helst bara två, ta fart och åk snabbt av så slipper ni ligga i en hög.

ValdIsere26Att åka skidor i Val d’Isère är lite som att gå på modevisning. Här får du se allt från färgglada och mångmönstrade kostymer och djurdräkter till de nyrikas flashiga skidkläder och våra funktionella skidkläder. Är du trött i kroppen och behöver en paus kan denna klädspotting vara underhållning som kan hålla dig sysselsatt under en lång tid.

Vill du ut ännu mer i det fria och känner du för heliski? Då får du däremot bli släppt i Italien för i Frankrike är det inte tillåtet att bli släppt från helikopter, men det går att ordna från Val d’Isère.

Om du föredrar att skida på längden så finns det dessutom 44 km längdspår och många går på tur på berget.

Andra aktiviteter

Efter ett par dagar i backen är det skönt att skämma bort kroppen med lite bastu och bubbel. I Val d’Isère finns ett stort badhus, under Olympique-liften, med fitnessanläggning där det ingår ett gratisbesök på om man köpt liftkort. Det finns även flera hotell som har spaavdelningar, vissa mer exklusiva än andra. Vi valde att besöka hotellet La Forets spa. För bara 8 euro per person får man en timme ensam i deras spa och då ingår ett glas vin, öl eller alkoholfritt. Spat var inte stort men hade en bubbelpool och bastu som gjorde gott för våra ömma kroppar. Det vi lärde oss var dock att om vi skulle göra det igen skulle vi ta två timmar för en timme var lite tight att hinna njuta, duscha och få på sig kläderna, vilket resulterade i att strumpor och skor sattes på utanför.

Om du gillar att vara ute men inte vill åka vanliga skidor så finns andra alternativ, vissa med mer adrenalinkickar än andra. Vi hann inte prova dessa men på håll såg vi allt från skärmflygning med skidor, hundspann, snöskovandring och iskörning (tänk halkbanan när du tar körkort men på skoj). Trots höjdrädsla måste det erkännas att skärmflygningen såg riktigt härlig ut mot de vita bergen och klarblå himlen. Men en sak som vi ALDRIG skulle prova är Bun-J-Ride, bungee jump med skidor. Som första och enda i världen så erbjuder Tignes denna nya aktivitet; man åker ner för en ramp som leder mot ett stup och när man kommer dit är det bara du och gummibandet. Många går igång på detta men vi ser det mer som ett möte med döden, skulle vi inte dö av stupet i sig så skulle hjärtstopp vara nästa gissning.

Något gott att stoppa i magen

ValdIsere17Det finns gott om restauranger och caféer så väl i som vid backen, vissa med godare mat än andra men alla har en sak gemensamt, de är dyra. Om du hittar en lunch som kostar mindre än 15-20 euro är du duktig, med den turen kanske du ska satsa på att köpa en trisslott.

Det finns 12 matställen i pistområdet. Eftersom vi åkte en del på Glacier du Pissaillas så åt vi ett par gånger på La Cascade. Det liknade de flesta andra ställena i backen men den största skillnaden här är, förutom placeringen, den otroliga utsikten och om du behöver vila upp dig en stund är några minuter i solen i deras solstolar en bra idé. Som på de flesta andra ställena är menyn här bara på franska och personalen är inte experter på engelska men med lite kroppsspråk kommer man långt. Vi kan varmt rekommendera deras soppa, varje dag har de två olika sorter (morotssoppan var bäst!), och dessutom enda gången som vi hittade en lite billigare lunch. Precis som på de flesta andra lunchställen i detta skidområde så är toaletten på undervåningen. Detta kanske inte låter så konstigt men någon får gärna förklara det för oss för det är verkligen hemskt opraktiskt att gå i trappor i pjäxor…

På Place du Rond-Point des Pistes vid Solaise hittar du La Brasserie du Grand Cocor. De har en härlig uteservering och helt okej mat. Sugen på något sött? Deras chokladfondant och cheesecake är riktigt smarriga och vi har även hört att deras varma choklad är värd både ett och flera besök.

ValdIsere9Bäst av allt var lunchen vi åt näst sista dagen på La Gourmandine, nära Solaise. Här avnjöt vi helt fantastiska moules poulettes som bokstavligen smälte i munnen. De var till och med så goda att bordsgrannen åt upp resterna. Efteråt avslutade vi med efterrätt, servitrisen kom förbi med en bricka med de olika valen och det var bara att peka på en favorit (och tur var väl det för inte heller hon kunde engelska). Gillar du choklad är chokladpajen ett måste.

När vi åkte gemensam åkning med Langley så visade våra guider oss La Pignatta i Val Claret. Det är en italiensk rustik restaurang. Den ligger längst in på torget så vi hade aldrig hittat dit själva men det blev en trevlig och prisvärd överraskning. Hela restaurangen är fylld med furu och hjälmen läggs på hyllan ovanför bordet. Lägg den ordentligt för det är inte ovanligt att en hjälm eller två dunsar i bordet annars. Till skillnad från de flesta andra restauranger så hade de här flera vegetariska rätter på menyn och de har dessutom toalett på samma våningsplan! Pizza är inte vår starka sida men här upplevde vi något utöver det vanliga, en fantastisk pizza vid namn Galina. Aldrig förr har vi hört talas om något liknande med kyckling, ost, lök, koriander, soja och honung. Låter kanske lite konstigt men det var fantastiskt gott och dessutom fick man dagens lunch inklusive dricka för 17 euro, rena klippet för att vara här!

ValdIsere31

Fynda nya saker

I Val d’Isère kan man göra av med pengar, inte bara på dyra luncher utan även på shopping. Här ligger lyxbutikerna vägg i vägg med sportaffärer och små butiker som säljer lokala produkter. Självklart finns det även butiker med souvenirer och andra tacky saker men även om vi inte valde att köpa hem något därifrån så gav det ett gott skratt vid till exempel mössprovning. De flesta butikerna stänger för lite siesta, eller vad det nu kan heta i Frankrike, men öppnar sen igen och håller öppet hela kvällen. Detta passar väldigt bra för då hinner man med både skidåkning, after ski och shopping på samma dag!

ValdIsere38Under en promenad genom staden hittade vi bokstavligen längst bort i staden en gullig osteria, La Ferme de l’Adroit. Det är en pytteliten butik i samma lokal som osten tillverkas, ett litet paradis för ostälskare. Bredvid hade de även en restaurang, L’Etable d’Alain, men eftersom klockan bara var tio på förmiddagen gjorde vi inte mer än att tittade in genom fönstret, men det såg väldigt mysigt ut. Hit hittar du lättast genom att gå huvudgatan mot Le Laisinant och ta vänster på en liten bro på L’Adroit, vid skylten där det står att Val d’Isère tar slut. Skön promenad och mysig butik som många troligen missar men du bör inte vara en av dem.

En annan sak vi är svaga för är choklad. Sådan tur att vi hittade Maison Chelvallot som sedan 60-talet har sålt sin egengjorda choklad i Val d’Isère. Här fanns något för alla smaker både när det gäller form, färg och smak.

Sugen på lite design? Kolla in Galerie Jane Griffiths som visar upp modern konst. Här finns allt från mattsvarta gorillor i porslin till tavlor à la Banksy. Ägaren Jane har tidigare arbetat tillsammans med Vivienne Westwood i London där hon bland annat har utvecklat och lanserat sin egna parfym men när hon kom till Val d’Isère valde hon att följa sin passion och öppnade sitt galleri där hon presenterar sina favoritkonstnärer. Galleriet är litet men sticker ut så du missar det inte. Om du inte har med dig stora spenderarplånboken är vårt tips att bara titta här och sedan gå till Seccotine på huvudgatan. Det är en inredningsaffär som inte är i närheten av samma utbud som galleriet men här kan du helt säkert hitta en och annan sak som du vill ta med dig hem.

ValdIsere32Klädaffärer finns det som sagt gott om, mest av den sportiga varianten eller lyx. Vi gjorde ett stopp på Mattis där det fanns mycket snyggt från bland annat Diesel och Armani och vi kan väl erkänna att en påse kom med hem därifrån. Vi tror även att det var här som en av Langleyguiderna handlade en helt ny garderob, och gjorde av med typ hela sin säsongslön, när allt krympte i tvätten. Men om du bara ska gå in i en affär så är det Pull-in. Det är en fransk kedja som säljer de mest färgsprakande underkläder, träningskläder, badkläder, skjortor och tröjor. Bara att titta in i deras skyltfönster gör att man blir glad!

Ps. Vill du göra som de nyrika och stila i pisterna med jackor med skärp i midjan och trumpetbyxor, inte vår stil men vi har ju alla olika stilar, kan du ta dig en titt på Ogier. Här säljs den typen av kläder från så väl Fendi och Bogner. En jacka går på i runga slängar 3500 euro.

Après ski

ValdIsere16After ski är ju näst intill obligatoriskt efter en dag i skidbacken. Det är något speciellt att komma trött i kroppen, med skidkläder på kroppen, pjäxor på fötterna och hjälm på huvudet och rocka loss till coverband tillsammans med människor från hela världen och i alla åldrar. Att göra Maniac-dansen (kan du den inte så googla Flashdance) i pjäxor är dessutom ett träningspass i sig så man skulle kunna säga att det nästan är friskvård. Även om man väljer att inte hoppa runt som en tok i pjäxorna så är det varje fall gott för själen för det bjuder på många skratt.

Det finns många ställen som erbjuder après ski, som det heter på franska. Vi hittade snabbt våra favoriter så vi hann inte besöka så många. Enligt många är Bananas en av de bästa. Vi tog bara en sväng in där men blev inte helt imponerade, men vi ska inte avråda dig för i ärlighetens namn så gav vi det inte mycket till chans.

Ett ställe som vi bara beskådade på håll, flera gånger, var La Folie Douce. En restaurang och partyställe vid toppen av Daille-liften som har après ski mellan klockan 15 och 17 och som samlar massor av människor, framförallt nyrika ryssar som betalar många kronor för lite champagne. Med den fina vyn som man får på köpet av att vara utomhus mitt i backen, med dansare på taket, DJs och hutlösa priser blev det ett riktigt party. Kanske tycker du att du känner du igen detta från Val Thorens, Meribel-Courchevel, St Gervais-Megeve eller Alpe d’Huez? Inte alls omöjligt då La Folie Douce finns även där och har gjort det sedan 80-talet.

ValdIsere8Vår absoluta favorit blev Cocorico, vid Solaise-torget. Ta sikte på det lilla klocktornet några steg upp i backen så kommer du rätt. Det är litet, utomhus och fullt ös varje dag med roliga, småtokiga och sociala människor i alla åldrar. Om du vänder dig åt ena hållet kan du ha ett roligt samtal med ett gäng fransmän, andra hållet med en familj från Sydafrika, bakåt med skandinaver och framåt kan du få nöjet att skåla med nyförlovade britter. Här blev det många timmars dans till olika band, på golvet och på borden. Det är nog enda gången som en viss avundsjuka väcktes mot snowboardåkarna som har mycket lättare att ta sig upp och ner från samt dansa på de blöta borden. Här fick vi ”lära känna” ett nytt band, Firekind från Storbritannien, som blev lite av en favorit. Och nej, det beror inte på den snygge basisten utan på att de var grymt duktiga, deras få låtar som finns på Spotify går nu varma i telefonen. Några timmar på Cocorico kan fylla dig med så mycket glädje att till och med en person som inte kan fnittra ger ifrån sig ett fniss eller två på vägen hem ner för backen.

ValdIsere2Le petit Danois var ett annat ställe vi besökte för lite après ski. Det är ett schysst ställe, vi återkommer till det senare i guiden, med mysig atmosfär men det blir inte riktigt samma sak som Cocorico eftersom det är inomhus. Här har de varje dag livemusik och det var det som gjorde att vi gick hit. Vi hade några kvällar tidigare hört Harbour band, med sin fantastiska sångare som gav gåshud över hela kroppen när han tog i, på Moris pub och visste att de skulle spela på lilla dansken just den här eftermiddagen. Även denna gång kom gåshuden, vi dansade till coverlåtarna och skrattade med de andra gästerna. Det som gjorde stora skillnaden var ett gäng säsongande killar från Storbritannien som hade ledig kväll och som kom och bjöd på en dansshow framme vid scenen som heter duga. De levererad bättre än en professionell showgrupp.

Victor har en välkänd après ski. På söndagen, när Langleys guider drog dit halva staden, var det fullt ös men resten av veckan var det lugnare. Det tog fart senare på kvällen men det återkommer vi till under avsnittet Roa dig på kvällen här nedanför. Eftersom guiderna varje söndag drar med sig gäster till Victor är vårt tips till dig att gå dit då. Det är även på söndagar och torsdagar de har livemusik och det livar ju upp en hel del.

Roa dig på kvällen

De flesta lägger stora delar av kvällen till att äta och dricka gott, så väl även vi.  Om du vill göra något annat en kväll är torsdagen kvällen för det, då går nämligen ljusfestivalen av stapeln. Varje torsdag från 31 december 2014 till 5 mars 2015 mellan 18 och 19.30 tänds staden upp av lampor och ljusinstallationer. Staden stängs av från trafik och hela staden blir som en enda stor gågata fylld av ljus, musik, konserter och några marknadsstånd.

Restauranger

I Val d’Isère kan du hitta riktigt god mat. Det finns två restauranger, Les Barmes de l’Ours och L’Atelier d’Edmond, med Michelinstjärnor i staden men det finns även många andra alternativ då den lilla staden stoltserar med 70 restauranger. Vi besökte inte de med Michelinstjärnor men fick riktigt god mat ändå, förvånansvärt god mat om man jämför med många andra alporter faktiskt. Det festliga är att det där med vett och etikett gällande kläder helt missat denna stad. En dag kom vi direkt från après ski, iförda underställ, skidbyxor och med en buff på huvudet, och de som satt bredvid var piffade upp till tänderna. Nästa dag var vi duschade, uppklädda och sminkade och de som satt vid bordet bredvid hade skidkläder. Trots olika typer av kläder, gapskratt och högljudda diskussioner höjdes inga ögonbryn från varken gäster eller personal, här är fokus att äta gott och ha trevligt. Det sägs ju att ett gott skratt förlänger livet. Våra middagar bjöd på många skratt så efter denna resa måste vi bli minst 150 år.

ValdIsere19På vårt hotell ingick det tvårättersmiddag. Innan visste vi inte vad vi skulle förvänta oss men tänkte att det säkert är okej. Vi hade fel. Maten på Victor var inte okej, den var mycket god, faktisk en av de bästa i staden, så vi hamnade här fler kvällar. När det ingår mat brukar den vara ätbar men inte så rolig men här överraskades vi av nya fräscha kombinationer och fina råvaror. Under våra tre middagar på Victor fick vi äta mycket god mat men favoriten var helt klart svartrotssoppan. Förutom dagens meny har de även en gedigen à la carte-meny. Om vi kommer tillbaka till Val d’Isère så kommer det definitivt bli minst ett besök till Victor för att äta middag i den moderna men mysigt inredda restaurangdelen.

En kväll när vi inte kände för vita dukar letade vi oss ner i en källare och La tavern d’Alsace. Precis som många andra restauranger var det fullt med furu men skillnaden var att här var det mest fransmän som åt. En fullspäckad meny med fantastiska pilgrimsmusslor och spätzles men risotton var medioker. Det vi kommer minnas allra mest från detta ställe är skratten och förvirringen i servitörens ögon när han insåg att det var notan ”the check” vi ville ha och inte en STOR whiskey ”the jack”. Till hans försvar så lät det lite likt när han sa det med sin engelska med fransk brytning.

ValdIsere24Sur la Montagne är en lite enklare restaurang på huvudgatan. När man sattes sig på kökssoffan med ett hav av kuddar och fårfällar vid fönstret kändes det lite som att sitta i någons kök, vilket kan vara rätt skönt när man är lite trött och mör efter en dag i backen. Maten var helt okej men bäst var nog gåsleverpatén som serverades till brödet före maten. De hade även en grön tallrik med olika sorters sallad, broccoli, haricots verts, avokado och sparris, inget avancerad men den var riktigt fräsch. Hade vi varit i en annan stad så skulle nog den här restaurangen fått mer lovord men vi blev lite bortskämda tack vare den höga kvalitén som stadens restauranger bjöd på.

Av vår guide Teodor fick vi tips om restaurangen La Casserole och det är vi glada för. När man går in känns det som att gå in i en alpstuga och personalen var så där fransk arrogant, en riktig upplevelse och en kväll som bjöd på många skratt. Här serveras, lite nonchalant, traditionell mat som fondue och raclette men överraskningar som forell med sesamfrön, wasabi och clementiner fanns också. Det kanske låter lite annorlunda men det var fantastiskt gott. La Casserole är en restaurang utan krusiduller i inredningen eller bemötandet men med god mat. Det enda som förvirrade den annars goda maten och som var en av anledningarna till ett gott skratt var en malplacerad knallrosa marshmallow på en annars god crème brûlée, minst sagt förvirrande, skulle den verkligen vara där?

Man kan ju inte åka till Frankrike utan att äta crepes. Efter en av våra middagar gick vi till Crepe Val’s. Självklart kan du äta hela middagar här med galette och fondue men deras specialitet är, som du förstår av namnet, crepes. Utifrån ser det lite ut som ett oansenligt hål i väggen men innanför gömde sig enkla men ack så goda crepes. Servitrisen trodde att en i vårt sällskap pratade franska, och det gjorde han inte, så hon pratade på och han satt och såg glad ut. Eftersom han tyckte att det var lite pinsamt att erkänna att han inte kunde franska efter att hon pratat så mycket med honom så var vi tvungna att fånga en annan servitris när vi skulle be om notan, vad gör man inte gör att hålla upp en snygg fasad…

Nattliv

Efter en hel dag i backen, après ski och middag så var vi lite slitna men trots det hann vi kolla in några av stadens 21 barer. Vi slocknade tidigt om man jämför med många andra. Enligt andra på hotellet var det inga problem att hålla igång till klockan halv nio på morgonen på någon av barerna eller de fyra nattklubbarna. Detta var dock inte vår verklighet eftersom vi vid halv nio hade avslutat frukosten och höll på att göra oss klara för backen.

Ska vi vara ärliga så kunde det på uteställena, precis som på après ski, kännas lite som på en finlandsfärja i meningen av att det var många raggningsförsök. Vi upplevde både de som faktiskt var lite söta till de som var rent avskräckande, då var man glad att man hade en wingman som kunde komma och hjälpa till. Men vi stötte inte på några otrevliga människor och under hela veckan upplevde vi inte ett enda bråk.

ValdIsere39

Efter tips kollade vi en dag in Saloon Bar. Det är en mörk bar med bjälkar i taket och med tunnor som bord. Om du är lång får du se upp så att du inte slår i huvudet. Vi hörde något om att om det ska vara fri höjd i hela lokalen får man inte vara längre än 1,80. Den här baren samlar många fransmän och britter och stämningen var god. Här har de en egen specialitet, Joss-shot, vilket består av tequila och energipulver som får drickan att skumma. Vi är inte helt förtjusta i denna typ av dricka men tog seden dit vi kom och provade. Smaken var mycket godare än vad vi befarade men en räcker…

På ”andra sidan staden”, ungefär 10 minuter från vårt hotell, hittar du den engelska Moris pub. Det är en typiskt engelsk pub, förutom underställen och Cubaniston. Här kan du njuta av pubmat och livemusik och eftersom det är en stor pub finns det gott om plats trots att den är mycket populär.

ValdIsere10

Tidigare i guiden har vi skrivit några rader om Le petit Danois men enligt oss var det mycket bättre här på kvällen än på après ski. Visst är det en skandinavisk bar men den samlade gäster och personal från hela världen. Baren bjuder på mycket folk, trevlig personal och goda drinkar. Det finns även en restaurangdel, men den provade vi inte så hur maten är kan vi inte svara på. Däremot har de en drink som vi knappt vågar säga namnet på: Ski Barbie, som blev en riktig favorit. Trots sitt sliskiga namn var drinken allt annat än det med sin gin, fläder, gurka, citron och äpple. Börjar det klia fingrarna och du vill göra något så finns det två biljardbord längst in som du kan använda gratis. Här finns helt klart förutsättningar för en kul kväll.

För sista gången i den här guiden ska vi skriva om Victor; det börjar kännas tjatigt men det går inte att inte skriva om Victor när det gäller barer. Cocktailbaren är nämligen fullproppad varje kväll. Här var faktisk ett av få ställen där man kunde säga ”jag gillar detta och detta – överraska mig” och då få en god drink, vilket för oss är ett tecken på bra bartenders. Vi måste erkänna att det gick helt fel en gång när vi bad om en fräsch drink med gurka och såg fram mot något spännande men fick en GT med en gurkskiva, men till bartenderns försvar så var han under upplärning. Försök istället grabba tag i barmästaren Pontus och låt honom briljera, han gjorde fantastiska drinkar med och utan alkohol. Victor samlade övervägande yngre människor i publiken men det sträckte sig upp till 70 år så de flesta kan känna sig som hemma. Men vårt tips är att inte ha de mest ömtåliga kläderna på dig, det är mycket folk och trång lokal så en och annan dricka kan skvätta upp på dig.

Trendspaningar

ValdIsere35

Under våra dagar i Val d’Isère gjorde vi några trendspaningar:

 • Det är inte alls lika vanligt i Alperna med hjälm i skidbacken som det är Sverige. Men de säljer coola pimpade hjälmar som kanske kan öka motivationen om det inte räcker med faktorn att det kan rädda ditt liv…
 • De coolaste kläderna i backen bärs av britterna, vi spottade flera coola kostymer (och då menar vi bokstavligen kostymer) och fick tipset att kolla in eBay.
 • Bryr man sig mer om utseendet än skidåkningen så är det jacka med skärp och utställda byxor à la ABBA som man ska ha.

Mer inspiration

Vill du känna pulsen från Val d’Isères après ski? Ta på dig ett underställ, gör lite pjäxdans och skråla med till låtarna på vår spellista.

ValdIsere7 ValdIsere5 ValdIsere12 ValdIsere4 ValdIsere20 ValdIsere14 ValdIsere13 ValdIsere22 ValdIsere23

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>