Reseguide till Seattle

Seattle05Bilden av Seattle kommer för många av oss från populärkulturen: det var här 90-talets grunge föddes med band som Nirvana och Pearl Jam, det är här det alltid regnar medan kameran panorerar förbi Space Needle och det är här Dr McDreamy och hans snygga och smarta kollegor räddar liv. Seattle är inte det vanligaste resmålet för oss svenskar men vi vill verkligen slå ett slag för de norra delarna av USA:s västkust, Pacific Northwest. Med liberal kultur, bra musik, härliga gastronomiska upplevelser och storslagen natur är det lätt att trivas som svensk.

Seattle ligger i delstaten Washington i USA:s nordvästra hörn och gränsar i norr mot Kanada, i söder mot Oregon, i väster mot Stilla Havet och i öster mot Idaho. Staten delas på mitten av bergskedjan Cascade Range som löper från norr till söder och ger en dramatisk vy med sina vackra toppar. Flera av bergen är faktiskt aktiva vulkaner och Mount Rainier är högst med sina 4392 meter. Väster om bergskedjan är temperaturerna milda och det är regnigt stora delar av året, så om du har besökt den svenska västkusten kommer du definitivt känna igen klimatet. I den här regionen finns många företag; Seattle har seglat upp som en ny hub för high tech-företag, och även fiskenäringen är stor. Öster om bergskedjan är klimatet torrare och jordbruk är den största näringen. Här odlas frukt och grönsaker, humle och vindruvor, så det är inte svårt att förstå varför den här delen av USA har så många bra restauranger och mikrobryggerier.

Vi besökte Seattle en helg i december, vilket kanske inte är den bästa årstiden att besöka staden eftersom klimatet är snarlikt det i södra Sverige, men fördelen är att det inte var så många andra turister där. Vi hade i alla fall tur med vädret: det var några plusgrader, solen tittade fram större delen av tiden och vi råkade bara ut för ett kortvarigt skyfall på väg hem en kväll. Men konstigt vore väl annars, det är ju ändå Seattle.

Topplista

Seattle09Det här förgyllde vår resa lite extra:

 • Seattles skyline: njut av en fantastisk vy om du kommer till staden efter att mörkret har fallit
 • Stadsdelen Belltown med små butiker, caféer och sköna barer
 • ”Ett glas bubbel” på Elysian
 • Den himmelska pizzan med potatis, pecorino och rosmarin på Serious Pie
 • Att staden känns stor men samtidigt är så liten att det går att promenera överallt
 • Kaffekulturen som är ett par snäpp bättre än många andra delar av USA
 • Livemusiken på gator, på barer och klubbar, på flygplatsen; Seattle gör verkligen skäl för sitt epitet City of Music

Flopplista

Det här kunde vi ha varit utan:

 • Pike Place Market som enligt många är ett måste att besöka, men var beredd på att det är en riktig turistfälla
 • Stadsdelen Capitol Hill där det, enligt tips, skulle finnas många bra restauranger och barer men bara kändes sunkig
 • Dimman som stundtals ligger tung; man kan tycka vad man vill om att cannabis är lagligt i staten Washington, men att vandra genom den kvalmiga lukten är i alla fall inte så angenämt
 • Den sura och ohjälpsamma personalen på baren Rumba, vilket var synd eftersom de hade ett imponerande utbud av rom
 • Det tråkiga klädutbudet på Seattle Premium Outlet

Ta dig hit

Seattle02Vi flög från Sverige till Amsterdam och sedan direkt till Seattle. Väldigt skönt att slippa en mellanlandning i USA. Flygturen över Atlanten tog knappt nio timmar och bjöd på en spektakulär vy över bergskedjor som liknade toppar av italiensk maräng på citronpaj när vi flög över Kanada.

Flygplatsen Seattle-Tacoma, Sea-Tac, är inte så dum för att vara en flygplats. Till att börja med var personalen i immigrations trevlig och skämtade till och med med oss, något vi inte har varit bortskämda med vid tidigare USA-besök. Flygplatsen satsar på att lyfta fram lokala musiker så på flera ställen kan man som resenär njuta av livemusik. När vi skulle resa hem förgyllde en duktig singer-songwriter vår fika medan vi blickade ut över bergen och när vi gick mot vår terminal passerade vi en countryduo. Musiken skapade en skön stämning och gjorde att timmarna på flygplatsen kändes lite mer lustfyllda än de brukar.

Vi skulle resa runt under vår vistelse och hade därför hyrt bil men om du bara ska besöka Seattle är det smidigast att ta sig från flygplatsen till centrala staden med tåget Link light rail. Tågresan tar ungefär en halvtimme och kostar 2,75 dollar. Tågen går åtminstone varje kvart från tidig morgon till sen kväll. Det går inte att köpa biljett på tågen men det finns biljettautomater på perrongen. Om du hyr bil går det bussar från terminalen till biluthyrarna, som alla är samlade på samma ställe.

Stället att bo på

Vi hade från början bokat rum på ett snyggt boutique-hotell men tvingades, på grund av problem att få plats med en extrasäng på rummet, att boka om i sista sekund. Valmöjligheterna var i det läget inte oändliga och vi beslutade att läge och pris fick vinna över ett unikt och roligt ställe. Till slut valde vi Courtyard Seattle Downtown vid Pioneer Square. Läget är toppen och det är ett snyggt och fräscht, om än lite själlöst, hotell. Personalen kändes dock hjälpsam och genuint trevlig. Vi kom hit med bil och valde att använda hotellets parkeringsservice för 37 dollar per natt, eftersom vi bara var i staden över helgen och inte orkade leta efter någon annan parkering.

På hotellet ingick wifi samt tillgång till gym och pool men vi hade så lite tid i Seattle att vi inte ens kollade in träningsmöjligheterna. Sängarna och täckena var vansinnigt sköna, förutom kanske för den av oss som fick sova i en smal bäddfåtölj. Om du någon gång råkar ut för en bäddfåtölj är ett tips att tränga ner sig så många det går under täcket och fotografera spektaklet med hjälp av kamerans självutlösare. Det gjorde i alla fall vi och fick många goda skratt på köpet.

Frukost ingår i vissa rum, men kan annars köpas till, och serveras i det angränsande caféet. Det är ingen frukostbuffé men på menyn finns bland annat smörgåsar, bagles, våfflor, yoghurt och frukt så det går utan att problem att bli mätt för en dag på stan.

Roa dig på dagen

Ta dig runt

Seattle14Under vår korta tid i Seattle gav vi oss helt enkelt bara ut och promenerade för att uppleva staden och det går definitivt att täcka de centrala delarna av stan genom att gå. Seattle har annars väl utbyggd kollektivtrafik med färjor, bussar, trådbussar, tunnelbana samt monorail. Om du vill prova att åka monorail går den mellan 5:e Av/Pine St och Seattle Center vid Space Needle.

Som de flesta amerikanska städer bildar Seattles gator ett rutnät. I de mest centrala delarna av staden har gatorna namngetts på ett lite annorlunda sätt. Från Pike Place Market och söderut kommer gatorna i par med samma begynnelsebokstav. Det börjar med Pine och Pike Street och fortsätter med Union, University, Seneca, Spring, Madison, Marion, Columbia, Cherry, James och Jefferson. Minnesramsan som gäller är ”Jesus Christ Made Seattle Under Protest” och med den kan du på ett lätt sätt få ett hum om var du befinner dig om kartfunktionen i din smartphone skulle vara ur funktion. Vi hörde tyvärr ingen rabbla den här ramsan på stadens gator men vi tycker den är rolig.

Seattle04Seattle är också cykelvänlig med cykelfiler och lånecyklar. Vi tyckte att staden påminner lite om San Francisco med alla böljande backar så stundtals kan det nog vara lite jobbigt att cykla. Skåpen vid lånecykelstationerna är förresten inte till för sopsortering, som vi först trodde. Det är hjälmskåp! En otroligt smart sak som fler städer borde ta efter.

På 1000 Fourth Avenue ligger en byggnad i glas och stål med speciell arkitektur. Det är Seattles bibliotek Seattle Central Library, ritat av Rem Koolhaas och Joshua Prince-Ramus. Byggnaden är en hyllning till böcker och öppnade för allmänheten för snart elva år sedan. Väldigt snygg att bara spana in utifrån.

Seattles mest kända landmärke är annars naturligtvis Space Needle, ett 184 meter högt observatorium som stod färdigt till världsutställningen 1962. Det finns en restaurang i tornet men vi besökte inte den utan nöjde oss med att studera utifrån. Vi tycker Space Needle är snyggast på lite avstånd, särskilt när det är upplyst på kvällen.

Shopping

Seattle12Om du är ute efter shopping i större och mer välkända butiker är Retail Core kring Westlake Park området för dig. Om du däremot vill hitta små, unika butiker ska du spana in stadsdelarna Belltown och Pioneer Square.

En butik vi besökte och blev lite kära i var Paper Hammer på 1400 Second Avenue. Det här är ett litet himmelrike för alla som gillar pappersprodukter med snygga tryck som skrivböcker, kalendrar, affischer och kort. Tur att papper inte är så tungt att bära hem!

Innan vi kom till Seattle sa amerikanska bekanta att Pike Place Market är väldigt turistiskt men att det ändå är obligatoriskt med ett besök. Sagt och gjort, vi knallade dit och tittade på fiskbutiken som blivit känd för att personalen kastar fisk till varandra, blommor, lokalt tillverkad marmelad, ost och andra produkter, snygga t-shirts, tacky t-shirts och mycket annat. Allt mellan himmel och jord går att hitta på marknaden och om du har tid går det att spendera flera timmar här. Vi hade ju inte så mycket tid och valde därför att snart gå vidare.

Seattle10Om du är intresserad av någon typ av utomhusaktivitet och har plats kvar i bagaget är REI stället för dig. Det är en gigantisk butik med det mesta du kan tänka dig inom vandring, skidåkning, klättring, cykling, löpning och förmodligen varje utomhussport du kan tänka dig. Det finns dessutom en stor klättervägg i butiken om du skulle vara sugen på en utmaning och slingor att provcykla cyklar och provgå skor så här kan du lätt få din dagliga dos motion. Om du som vi har en mat- och sovklocka som ringer när det behöver fyllas på med energi finns det vid kassorna ett stort utbud av ekologiska proteinbars med roliga och annorlunda smaker.

I Tulalip en knapp timme norr om Seattle ligger Seattle Premium Outlet. Eftersom vi tillbringade några dagar norr om stan innan vi kom till Seattle valde vi att spendera några timmar där en kväll. Det ser ut som vilken outlet som helst och när vi var där var det märkligt folktomt, trots att det bara var några veckor kvar till jul. Vi måste nog erkänna att det där med outlets inte riktigt är vår grej; utbudet är ibland väldigt konstigt jämfört med de ordinarie butikernas utbud och priserna är faktiskt inte alltid något att jubla över. Det är definitivt mysigare att strosa runt bland små butiker i stan men om du ändå kör förbi har du kanske inget att förlora på ett besök, särskilt inte om du har barn som vill att du kommer hem med amerikanska märken. Och okej, inte heller vi gick tomhänta därifrån utan fick med oss träningskläder, huvtröjor och lite annat smått och gott.

Caféer och lunchrestauranger

Seattle08Starbucks grundades i Seattle 1971 och det allra fösta caféet ligger utanför Pike Place Market (om du är på Pike Place Market och behöver fylla på med koffein ska det förresten finnas ett café med väldigt gott kaffe på andra våningen men vi missade tyvärr att själva följa upp det tipset). Nu kanske inte alla tycker att Starbuckskaffe är något att skriva hem om, men det faktum att det var i Seattle kaffeimperiet grundades vittnar om att det i den här delen av USA finns en stark kaffekultur. Du behöver inte gå långt för att hitta ett litet mysigt café med lokalt rostade bönor och något gott att äta.

Oavsett om du kvällen innan fick i dig ett glas mer än nödvändigt eller om du bara känner för att ladda med lite extra energi kan vi rekommendera ett besök på Serious Pie (316 Virginia Street). Bli inte lurad av det där med paj för det är ett pizzaställe och dessa pizzor är värda en stunds väntan på ett bord. Bottnarna är härligt frasiga och fyllningarna är väldigt goda. Det vattnas fortfarande i munnen när vi tänker på den fantastiska pizzan med tunt skivad potatis, pecorino och rosmarin och den med tryffel var inte dum den heller… På Serious Pie är stämningen väldigt avslappnad och gästerna sitter vid långbord på höga stolar. Vi delade bord med ett sällskap där en av dem hade en svensk exfru och därför ville praktisera sina svenskkunskaper. Vi var dock glada att de inte hörde när vi tidigare fnissade åt en man vid grannbordet som såg ut som en smörsångare från 70-talet, eftersom han visade sig vara en del av deras sällskap. Folk förstår svenska på de mest udda ställen.

Roa dig på kvällen

Seattle15Vi hade två kvällar i Seattle. Den första tillbringade vi i Belltown, en jättemysig stadsdel som sträcker sig från Pike Place Market till Vine Street mellan First och Third Avenue, ungefär. Här finns det väldigt många caféer, barer, restauranger och klubbar.

Middagen åt vi på koreanska Kushibar (2319 2nd Av). Här finns goda nudelrätter, smårätter och menyer med ett urval av smårätter. Om du beställer en meny kan det vara ett tips att fråga vad som ingår, annars finns det risk för att du får en tallrik grillspett med olika sorters kött och inga tillbehör. Självklart finns här, liksom på många ställen i Seattle, även ett imponerande urval av öl från traktens mikrobryggerier.

När det gäller barer började vi med att ta ett glas på Virginia Inn (1937 1st Av), ett mysigt ställe som påminner om en fransk bistro. I en gränd mellan First och Second Avenue (2205 2nd Av) ligger Bathub Gin & Co. Stället öppnar klockan 17 så häng på låset; det är litet och populärt med en stämning som för tankarna till förbudstiden.

Roccos har sina drinkmenyer i gamla barnböcker. Här kan du få en uppdaterad Cosmopolitan men inte lösenordet till nätverket. The Innkeeper (2510 1st Av) är ett hipsterställe med skön stämning, bittra drinkar och stora skägg.

Vad som skulle bli ett glas bubbel på Elysian Bar (1516 2nd Av) för att avrunda kvällen blev ett par flaskor champagne och många timmars prat och skratt. Här var det bokstavligt och bildligt högt i tak och de stora takfläktarna förde tankarna till en sydamerikansk restaurang.

Kväll nummer två knallade vi hela vägen till stadsdelen Capitol Hill. Det var inte jättelångt men andra hade kanske valt att ta taxi, särskilt som att det, som namnet antyder, ligger på en kulle. Vi hade fått tips om att den här stadsdelen skulle vara trevlig att hänga i: bohemisk och gayvänlig med många restauranger, gallerier, barer och caféer. Dessvärre upplevde vi det bara som fult och otrevligt och fick till slut hoppa in på godtycklig restaurang för att få lite mat i magen. På väg tillbaka ner till stan sprang vi på baren Rumba (1112 Pike Street). Personalen var sur och ouppmärksam men de hade ett imponerande utbud av rom så vi blev kvar ett tag.

Utflykter utanför stan

Seattle03Det finns mycket att se och uppleva i den här delen av USA och oavsett om du är intresserad av naturupplevelser eller storsdadsliv tror vi att du kan hitta något som passar dig, så se mer än bara Seattle om du har möjlighet. Vi valde att kombinera vistelsen i Seattle med några dagar i den underbara staden Portland som ligger tre timmars bilfärd söderut. Vi besökte även Woodinville som hastigast, ett område som är känt för sina många vinhus och bryggerier, strax nordost om Seattle. Vi har vänner och bekanta som lyriskt har delat med sig av berättelser från Vancouver på andra sidan kanadensiska gränsen några timmar norrut med tåg eller bil. Tåget går längs kusten och bara det ska vara en fin resa. Det ska även vara häftigt att spana på valar utanför Seattles kust och åka skidor i bergen. Det finns alltså all anledning att åka tillbaka!

Seattle19Seattle17Seattle07Seattle11Seattle18Seattle06Seattle13Seattle20Seattle16

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>