Reseguide till Portland

Portland19Att komma till Portland kändes lite som att komma hem efter att ha varit borta för länge. Eller som att vara med den man är kär i. Känslan av att vara precis där man ska vara. Kanske berodde det på att vi kom dit i början av december och fick några härliga, kravlösa och soliga dagar när det var som gråast, tråkigast och stressigast hemma, eller så berodde det bara på att Portland är en fantastiskt skön stad. Hur som helst är det med ett romantiskt skimmer vi ser tillbaka på den här platsen men vi ska försöka redogöra för den någotsånär objektivt.

Innan vi bokade resan till Portland var i princip allt vi visste om staden att det var här hipsterkulturen föddes, något som tv-serien Portlandia kärleksfullt driver med, och att det finns väldigt många mikrobryggerier. Det visade sig stämma och det visade sig även att staden hade mycket annat att bjuda på.

Kärt barn har många namn och Portland är en stad med flera smeknamn: City of roses är det officiella smeknamnet men vi såg så klart inte många rosor i december, Bridgetown på grund av alla broar över floderna Willamette och Columbia River, Stumptown på grund av att staden växte så mycket under mitten av 1800-talet att man inte hann ta bort alla stubbar från nedhuggna träd, PDX efter den internationella flygplatskoden och Beervana eftersom staden har fler brewpubs per capita än någon annan amerikansk stad, för att nämna några.

Topplista

Portland18Det här förgyllde vår resa lite extra:

  • Stadsdelen Pearl District med vackra gamla industribyggnader som nu huserar mysiga butiker, caféer, restauranger och mycket mer
  • Vänliga, välkomnande och omtänksamma Ace Hotel
  • Ölprovning på alla lokala mikrobryggerier
  • Stumptown Coffee som kunde förse kräsna kaffedrickare med riktigt hyfsat kaffe
  • Kulturen med mycket närodlad och -producerad mat och dryck
  • Att det inte är någon moms i Oregon, vilket innebär att både shopping och restaurangbesök blir lite billigare
  • Roadtrip med sceniska vyer längs Columbia River och över bergskedjan Cascade Range

Flopplista

Det här kunde vi ha varit utan:

  • Besök i Washington Park; vi tror det är jättefint på sommarhalvåret men det var faktiskt ingen höjdare på vintern
  • Att det kalla vädret inte gjorde oss så sugna på att prova mat från någon av alla food carts med spännande mat från världens alla hörn
  • Rumpchocken som överraskade oss när vi blev varse att den mexikanska restaurangen delade toalett med en strippklubb

Ta dig hit

Vi kombinerade vår resa till Portland med besök i Seattle med närområde. Vi landade därför på flygplatsen Sea-Tac strax söder om Seattle, hämtade vår hyrbil och fortsatte söderut till Portland. Det tog närmare tre timmar att köra, vilket kanske egentligen är lite väl mastigt direkt efter en långflygning. Med solen i ögonen, en bra andrepilot som höll koll på GPS:en och spelade uppiggande musik och inte minst förfriskade av en stor gingerbread latte som bjöd på både koffein och socker gick det ändå ganska bra. Det går naturligtvis att flyga även till Portland, men när vi skulle resa hittade vi bara flyg med både byte i Europa och USA, så om du ändå ska ha hyrbil kan det hända att det är smidigare att flyga till Seattle.

Vi besökte som sagt Portland några dagar i december, vilket inte är högsäsong för turism. Staden kändes lugn och stundtals nästan lite slumrande. Klimatet är som i södra Sverige; ganska milt och en del nederbörd. Vi hade alltså förberett oss på att det skulle vara som hemma men hade istället väldig tur och fick njuta av krispigt väder med strålande sol och några minusgrader. Vi tror att bästa tidpunkten att besöka den här delen av USA är sen vår eller tidig höst.

Stället att bo på

Portland20En amerikansk vän tipsade oss om att kolla in Ace Hotel (1022 SW Stark St) och det visade sig vara en riktig liten pärla ett kvarter från mysiga Pearl District. Det är ett hotell men det finns vissa inslag av vandrarhem. Vi hade ett eget rum men delade badrum, något som vi inte överhuvudtaget upplevde som något problem eftersom badrummen var nära och alltid lediga.

Hela hotellet är fräscht och snyggt med många sociala ytor för till exempel kreativa möten, arbete eller läsande.

Frukosten serveras i rum 215 och kostar 12 dollar. Alltså, det är ingen som bor i rum 215 utan det är omgjort till en liten frukostmatsal. Allt på frukostbuffén kommer från Oregon förutom New York Times, som de själva uttryckte det. Jetlaggade hängde vi varje dag på låset när frukosten öppnade klockan sju och vi satt länge och njöt av nybakat bröd och croissanter, ostar, charkuterier, ägg, yoghurt, granola, juice, kaffe och självklart flera sorters picklade grönsaker.

Roa dig på dagen

Ta dig runt

Portland04Portland är ingen särskilt stor stad med strax över 600 000 invånare. Det går utan problem att promenera i centrala stan och om du ska ta dig längre sträckor finns det fungerande kollektivtrafik med bussar och spårvagnar. Portland är också en väldigt cykelvänlig stad och många hotell erbjuder lånecyklar.

Vi var mycket i stadsdelen Pearl District, ett område som sedan 1800-talet huserade lagerbyggnader, industrier och järnvägsrelaterad verksamhet. Under 1980-talet skedde dock en förändring och stadsdelen huserar nu istället barer, restauranger, caféer, gallerier, butiker och snordyra bostäder. Det här området har en skön stämning och på något vis en själ och det är härligt att bara strosa runt bland alla vackra byggnader och ta en fika i något av alla små oberoende caféer. I direkt anslutning till Pearl District ligger Downtown, med kontors- och universitetsbyggnader samt större shoppingstråk i Pioneer District. Det här området skulle dock kunna finnas i vilken amerikansk stad som helst så där spenderade vi inte så mycket tid. Nortwest District och särskilt gatorna NW 21st och 23rd Av, med många små butiker, är också väl värt ett besök.

Promenader och sevärdheter

Portland07Första morgonen i Portland vaknade vi väldigt tidigt och eftersom vi hade ätit frukost långt innan något öppnade i staden gick vi ut och promenerade. Vi tyckte det var väldigt fint att gå till floden Willamette River och promenerade över några av alla stadens spektakulära broar.

Vi glömde bort det där med att många museum är stängda på måndagar så eftersom vi kände för att göra något annat än att gå på stan just en måndag frågade vi på hotellet om de hade några rekommendationer. De tipsade oss om att åka till Washington Park. Vi tog spårvagnen dit och tog en lång och skön promenad längs skogsstigar med svindlande utsikt till den japanska delen av parken. Tyvärr var besöket lite av en besvikelse vid den här tiden på året; det mesta var stängt och ödsligt. På sommarhalvåret kan vi dock föreställa oss att det är otroligt vackert, särskilt i den japanska trädgården och den anslutande rosträdgården.

Shopping

Portland17Det är ingen moms på varor och tjänster i Oregon, vilket gör att både shopping och restaurangbesök blir lite billigare. Men Portland är som sagt ingen storstad så även om det i Pioneer District finns både gallerior och varuhus som Macys och Nordstrom är det inte den typen av shopping staden är bäst på, utan små lokala butiker.

När vi gav oss ut på stan när vi kom till Portland var godisbutiken Quin (1022 W Burnside St) det första vi sprang på. En snygg liten butik med kolor, klubbor och karameller från egen tillverkning och det var naturligtvis omöjligt att gå därifrån utan att handla. Vem kan motstå kola med popcorn eller mer udda smaker som kaffe, apelsin och rökigt salt?

Den här regionen har en del att erbjuda i ölväg. Om du vill köpa med dig några flaskor hem kan vi rekommendera ett besök på Pearl Speciality Market & Spirits (900 NW Lovejoy St). Det är en fin butik med ett imponerande utbud av lokalt öl och även starkare drycker, om du behöver köpa med dig bourbon eller bitter hem till dina Old Fashioned.

En butik vi tyckte mycket om var MadeHere PDX (40 NW 10th Ave). Där fanns lokalt designade och producerade kläder, accessoarer, matvaror och mycket annat. Ungefär som Designtorget fast med lokal prägel och alltså ett utmärkt ställe att köpa presenter till någon annan eller sig själv. Vi kom därifrån med bland annat fantastisk granola och lökmarmelad.

Fika- och lunchställen

Portland13I samma byggnad som vårt hotell (1026 SW Stark St) har Portlandgrundade kafferosteriet Stumptown Coffee ett café. Vissa av oss är ju lite kinkiga med kaffet och är inte jätteförtjusta i det amerikanska blasket men det är inget du behöver oroa dig för på Stumptown. Både deras bryggkaffe och espresso smakar fint och vi köpte ofta med oss kaffe när vi knallade ut på stan. Flera andra caféer och restauranger har Stumptownbönor i kvarnarna.

Lovejoy Bakers (939 NW 10th Ave) är ett mysigt bageri och café där det lätt går att fördriva ett par timmar med en kopp och något av deras goda bakverk. Gatan som caféet ligger på är så väldigt fin så strosa vidare längs trätrottoaren när du har fikat klart.

Kravallstaketet utanför caféet Voodoo Doughnuts (22 SW 3rd Ave) vittnar om att det brukar krävas lång tid i kö för att komma in. När vi kom dit på förmiddagsfika var det dock bara att knalla in. Anledningen till ställets popularitet är deras halvgalna skapelser till friterade och glaserade bakverk. Den mest galna, och förmodligen därför en av de mest populära, är munken med bacon och lönnsirap och den var roligare än god. Om vi ska vara helt ärliga är det nog omdömet som gäller för hela stället. Men roligt är ju bra och energi behövs för att orka gå runt så om det inte är för lång kö skadar det inte att gå förbi. Tänk bara på att ta med kontakter för på Voodoo Doughnuts tar de inte kort. De har heller inga sittplatser så förbered dig på fika på stående fot eller ta med dig och ordna picknick någon annanstans.

Det finns över 500 food carts (här heter det så och inte food trucks, som det brukar heta) i Portland, vilket känns som en hissnande siffra. De serverar mat från världens alla hörn till en billig peng. Många av dem samlas i så kallade pods, som ett kluster bestående av mer än en handfull matställen. I centrala stan (SW 9th/Alder) finns det största klustret med över 60 matställen, vilket är USA:s största koncentration av street food. Även SW 5th/Stark och SW 3rd/Washington bjuder på större kluster av matställen. När vi besökte Portland var det klart men väldigt kallt, vilket gjorde att vi tyvärr inte ville äta ute. Vi vill definitivt komma tillbaka och smaka på alla godsaker!

Roa dig på kvällen

Portland10Vi hade lite svårt att hitta till Urban Farmer (525 SW Morrison St) vår första kväll i Portland. Det berodde inte bara på att vi hade varit vakna i över ett dygn och började bli tämligen övertrötta utan också på att man behöver gå in på Nines Hotel och ta hissen upp till åttonde våningen. På Urban Farmer ligger fokus på det småskaliga, lokala och ekologiska. De har lokalt utbud av öl, vin och sprit, lokalt odlade grönsaker och lokalt uppfött kött. Tyngdpunkten på menyn är på kött och det var väldigt fint, men de hade även riktigt goda smårätter, varav flera vegetariska. Vi satte oss i baren och beställde varsin IPA och i väntan på maten fick vi in en brödkorg med nybakat bröd. Vi skulle råda dig att inte gå dit lika trött som vi var; maten är för god för att upplevas i koma.

När vi kollade fanns det över 50 mikrobryggerier i Portland och många av dem har egna barer. Vi besökte flera ställen och våra favoriter var Rogue (1339 NW Flanders St) och Deschutes Brewery (210 NW 11th Ave). Alla ställena har något de kallar en flight, vilket är en servering av 4-6 små glas av förbestämda eller valfria öl. Ett smidigt sätt att ordna en egen ölprovning. Om du besöker Rogue behöver du förresten inte prova bacon- och lönnsirapsvodkan som de gör i samarbete med Voodoo Doughnut, den var ingen höjdare.

Om du är nyfiken på att prova lokala viner kan vi rekommendera ett besök på vinbaren Oregon Wines (515 SW Broadway). Precis som på ölställena kan du här, själv eller med hjälp av den hjälpsamma personalen, komponera en egen provning.

Portland21Om du vill prova öl från flera producenter är Bailey’s Taproom (213 SW Broadway) stället för dig. De har 24 öl på fat och på en stor skärm visas vilka sorter som för närvarande är påkopplade, hur mycket ett stort respektive litet glas kostar samt hur mycket det finns kvar i varje fat. När en sort är slut kopplar de på någon annan, så det gäller att ha lite koll om det är något som ser extra spännande ut. Stället är litet och populärt.

Granne med Bailey’s Taproom ligger Santeria (703 SW Ankeny St); en mexikansk restaurang som dessutom levererar maten till baren. Vi valde dock att gå tvärs över gatan och äta på plats istället. Här finns goda burritos, enchiladas och liknande till bra pris. Om du väljer att gå dit måste vi bara förvarna dig om en sak: toaletterna. Bli inte förvånad om du intet ont anande öppnar dörren från matsalen och ser en naken kvinna som sysslar med akrobatiska övningar; Santeria delar nämligen toaletter med en strippklubb. Mycket oväntat och kanske ett roligt tillfälle att lura ditt resesällskap till toaletterna och observera dennes förvånade min.

Mer inspiration

Portland02Vi ville inte köra raka vägen tillbaka till Seattle och beslutade oss därför för att ägna dagen åt en roadtrip. Vi valde mellan två alternativ: att köra längs kusten eller över bergen. När vi läste på förstod vi att Oregons kust ska vara finare än Washingtons, samt att det skulle vara väldigt vackert att köra över bergen. Eftersom vi skulle till Washington blev valet lätt så efter att ha försäkrat oss om att vägarna över bergen var fria från snö och is vann därför det alternativet. Vi lämnade Portland efter frukost, utrustade med hämtkaffe från Stumptown, och körde österut längs Columbia River. Vägen är otroligt vacker med vyer som ser ut att höra hemma i Sagan om ringen. Vi vek sedan av norrut och körde genom ett ganska deprimerande, kargt och ödsligt landskap tills vi kom fram till staden Yakima där vi stannade för att äta lunch. Det var inte helt lätt att få grepp om staden och vi förstod inte om vi var i centrum eller ej. Efter lite letande fick vi till slut tips om att gå till Second Street Grill där vi åt goda burgare och sandwiches. Vi körde sedan vidare och närmade vi oss bergskedjorna och fick återigen se riktigt vackra vyer med snötäckta bergstoppar på väg till Sea-Tac.

Om du har tid och lust att besöka ännu en stad kan du även passa på att läsa vår Seattleguide.

Portland16Portland15Portland14Portland12Portland11Portland09Portland06Portland05

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>