Reseguide till Mykonos

IMG_3404För två år sedan var vi på den vackra ön Santorini. Det blev startskottet för theworldisourplayground.se och vår första reseguide. Nu begav vi oss till den lika vackra, men något annorlunda, ön Mykonos. Mykonos är bedårande vackert med vykortsbilder vart man än vänder sig och stränder runt hela ön. Det låter ju som Santorini men det som skiljer dem åt är att det på Mykonos är många turister men få svenska, det är ett annat klientel och en annan stämning. Ön andas värme och lyx, den är historisk men samtidigt modern och som en storstad fast i litet format. Vi ska inte sticka under stolen med att det är en festö för rika och kända men trots det så var det ändå en äkta och varm känsla. Allt på ön höll en hög klass: maten, husen och stränderna. Ön bjuder även på en härlig mix av människor: världskändisar, den grekiska damen som inte kunde ett ord engelska, glittriga gayklubbar, surfare och skrålande rika ungdomar som fått semestern betald av mamma och pappa. I ena gränden är det lyxbutiker och klubbar, och runt nästa hörn möts du av lugn, små torg och det kluckande havet. En salig blandning av allt i en väldigt vacker, men dyr, förpackning.

Topplista

IMG_0040Det här förgyllde vår resa lite extra:

 • Ön bjuder på riktigt bra mat. Det var hård konkurrens men högst upp på topplistan hamnade fisken på Mamalouka.
 • Bästa drinkarna på Mykonos, och bland de bästa vi druckit överhuvudtaget, gör Alex på Ostria Beach Bar. Gå dit och beställ en Le Perfume, en fräsch sommardrink med gin, apelsinbitter, fläder, gurka, lime, anis, ingefära, timjan och en skvätt parfym – du kommer inte bli besviken, men eventuellt blir du kräsen och vill inte ha något annat efteråt.
 • Turkost kristallklart vatten som svalkar. Vi kan även rekommendera att du hoppar i på natten när månen glittrar på vattnet.
 • Lokalbefolkningen brukar vara våra bästa guider. Den här gången blev vår ö-guru Marcus som ansvarade för stranden vid Mykonos Palace där vi mestadels hängde på dagarna. Han gav de bästa tipsen, var social och räddade turisternas flipflops när den dagliga vågen kom.
 • IMG_0051Till Scorpios, strandklubb/restaurang/nattklubb, kom vi tillbaka flera gånger, vilket är ett bra betyg. Det är ett härligt ställe som man inte riktigt kan beskriva utan måste uppleva. Gå dit en kväll, titta på den fina utsikten, coola designen, dansa lite och ta en dricka (om du orkar vänta till det är din tur).
 • I Mykonos stad kan man gå vilse i de mysiga och smala gränderna men det gör inget när det är så vackert, någon gång kommer man ju fram. Dessutom är affärerna öppna sent så du kan alltid gå in och fråga om vägen, men förvänta dig inte att de kan svara för det verkar vara en labyrint för lokalbefolkningen också.
 • Det bästa med våra resor brukar vara mötet med människor, så även den här gången. Våga öppna dig, le och ställ en fråga – det kan leda till skratt, vänner för livet eller trevligt middagssällskap.

Flopplista

IMG_0041Det här kunde vi ha varit utan:

 • Mykonos är en fantastiskt fin ö på alla sätt och vis. Det medför även att det är en dyr ö, 900 kr för ett par flipflops – nej tack, jag går i mina gamla!
 • Det är roligt att vara omtyckt men att det just är de elaka myggen som tycker om en är mindre roligt. Myggorna är dock inte framme jämt, de kommer när vinden, som ön är känd för, försvinner. Vi lyckades pricka in just den veckan, på ont och gott.
 • Det är härligt med människor men när stora grupper lägger sig bredvid en på stranden och är så nära att de har rumpan i ens ansikte eller till och med sätter sig på ens solsäng när man själv ligger på den, då blir det lite väl närgånget för oss.
 • Det är okej att ta betalt för saker om man informerar om det i förväg, för då kan vi själva bestämma om vi är intresserade eller inte. Det är inte okej att säga att man får två drycker för en och sedan kräva betalt för båda eller att det är gratis att ligga på stranden och sedan säga att man måste handla.
 • Besvikelsen när man efter 45 minuters letandes i trånga gränder hittar fram till klubben som man vill besöka och man bara får komma in om gjort en reservation innan…
 • Money rules. Vi fattar det, särskilt i ett krisdrabbat Grekland. Men när de rika, vilket det fanns många av på ön, tror att de äger världen och faktiskt behandlas så och man själv får vänta en timme på en smoothie samtidigt som de har fem servitörer runt sig för att vara beredda att fylla på champagnen i glaset ifall att om det skulle ta slut, då tar till och med vårt tålamod slut.

Resa hit och resa runt

IMG_0043Du kan ta dig hit på flera sätt. Det vanligaste är reguljär- eller charterflyg, passagerarbåten från någon av alla öar runt omkring om du öhoppar, privatplan eller lyxyachter. Men vi såg även en och annan åsna, så kanske är även det ett alternativ?

Vi åkte med SAS som både flög reguljärt och åt Ving och Airtours. Det finns en del andra bolag som kör hit också men flera av dem mellanlandar i Aten och då kan resan bli väldigt lång. Särskilt som de inte var helt bra på att hålla slottiden så att det kunde bli flera timmars väntan i planet.

Bli inte förvånad om saker sker på ett lite annorlunda sätt på flygplatsen. Om det till exempel piper när du går igenom säkerhetskontrollen så är det inte säkert att du behöver vänta på att de ska kolla dig, då kan du nämligen få vänta länge. De höjde inte ett ögonbryn när det hände oss.

Väl framme på den lilla ön kan du lätt ta dig runt med lokalbuss. Bussen var faktiskt en av de bästa sakerna med den här ön; det är extremt lätt att ta sig runt så du behöver inte känna dig begränsad, men stressa inte om inte tidtabellen följs för förr eller senare kommer den. En bussresa kostar 1,6 euro fram till midnatt då det kostar 2 euro. De flesta linjerna går in till Mykonos stad och där kan du ta en annan buss vidare till ditt tänkta mål. Bussen går inte riktigt överallt, då får du istället förflytta dig med någon av det 35 taxibilarna som finns på ön eller hyra en bil, scooter eller fyrhjuling. Men se upp, för det är ganska smala vägar så du lär få backa ett antal gånger för att kunna släppa förbi mötande trafik och undvika krock eller ordväxling med engagerade busschaufförer.

Vill du åka mellan de olika stränderna på södra delen av ön kan du även ta bad/taxibåt som kostar 5-7 euro beroende på hur långt du åker.

Stället att bo på

IMG_0058När man landar på Mykonos är det lite som att komma in i en drömvärld, den stereotypa bilden av Grekland. Alla hus är vita ”lådor” med fönsterluckor, oftast i blått men även grönt, grått och turkost, och de har max tre våningar. Det finns stora hotell men även de ser likadana ut så de typiska charterhotellen hittar du inte här. Det vräkiga hittar du istället på vattnet i varenda vik där de enorma yachterna ligger för ankar och gummibåtarna går i skytteltrafik in till hamnen.

Visst hade det varit härligt att bo på en båt men vi valde att bo på Esperides Apartments i Platis Gialos (eller Platy Yialos, ingen verkar veta riktigt hur det stavas). Det är ett mysigt ställe med lägenheter med fantastiskt läge, ett par minuter till busshållplatsen och ett par minuter till stranden. Rummen är enkla men stora, rena, fräscha och har allt man behöver, utom sax. Vi hade även en fantastisk terrass med ett tak av bougainvillea. Här åt vi frukost, som man själv måste fixa för det finns ingen mat på Esperides, och njöt av godsaker innan det var dags att ge sig ut på stan för att hitta middag. Som en extra bonus hade vi även husdjur: Helge (lilla ödlan), Lizzie (stora ödlan som höll sig i trädet) och katterna Piplisa och Stirrbert. Förutom trevliga husdjur delade vi även detta hotell med grannar från hela världen. De flesta var par men även några kompisgäng. Det blev flera kvällar som vi spenderade tillsammans med några av dem.

IMG_0029En dag fick vi stopp i handfatet och när vi drog i proppen släppte stången och vi stod med den i handen men med lika mycket vatten i handfatet. Men då rykte ägaren Irene in och löste det, precis som hon och resten av personalen gjorde med allt annat som vi behövde hjälp med och hon gjorde det alltid med ett leende på läpparna.

I Platis Gialos finns det mesta men om du saknar något eller om du till exempel vill ha lite roligare frukostmat i kylskåpet, så är det inga problem att ta bussen till stan. Det tar 10 minuter att åka till stan och bussen går var 30:e minut och framme i stan hittar du fler och större mataffärer och bagerier.

Roa dig på dagen

IMG_0033Upplev havet

Mykonos är känt för sina många och fina stränder, vinden och det klara havet. Då är det inte konstigt att Mykonos sägs ha Kykladernas bästa vindsurfing. Eftersom det finns stränder i alla väderstreck kan du alltid hitta en strand som passar de vindförhållanden som du önskar, oavsett om du vill ha lä eller stormbyar.

Längst den södra kusten ligger stränderna på ett pärlband. Till de flesta stränderna kan du ta dig med taxibåt från Platis Gialos eller med buss från Mykonos stad. Vill du till stränderna på norra sidan får du istället hyra ett fordon, men det går fort att köra för ön är liten.

IMG_0010Vi hängde mest på ”vår” 800 meter långa strand i Platis Gialos. Här är stranden fylld med solsängar och parasoll, vattnet är klarare än i en pool och yachterna ligger och guppar i viken. Det finns även många vattensporter att testa på om du tröttnar på att bada och sola, varför inte jetski, tubriding eller flyboard? Och blir du hungrig ligger restaurangerna vägg i vägg längs trätrallen vid stranden. Vi valde att adoptera stranden som hör till Mykonos Palace som vår. Här kostar två sängar och ett parasoll 20 euro per dag. Det kan tyckas dyrt men det var fräscht, personalen var trevlig, den grekiska salladen var god och det kändes som ett kap när man hörde om att det på andra ställen fanns sängar för 40-100 euro per dag. På vår strand var det ganska lugnt och det var en blandning av åldrar och nationaliteter. Vi lyckades dock av någon anledning dra till oss ”gäng”, såväl rika ungdomar från Armenien, med stora buntar pengar i bruna kuvert, som blev lite väl närgångna när de satte sig på våra sängar – när vi låg på dem, till VD:n för CNN i Dubai med storfamilj. Fördelen med de sistnämnda var att de hyrde massor av stolar som de inte använde så det blev bara trångt på den sidan om oss som de satt på, resten var öde. Men det var inga problem att byta solsäng om man tyckte att det blev lite väl trångt.
IMG_0046På stranden lärde vi känna tysken Marcus som tog rollen som vår eminenta guide. En tysk i Grekland – varför det, tänker du säkert, men efter flera år på ön kunde han ge oss de bästa tipsen, säga vad vi kunde strunta i att göra och bjuda oss på många intressanta samtal och skratt. Han kunde även ge några fina skidåkningstips eftersom han på vintern är vice manager på en alphytta. Strax innan klockan blev 14.15 ändrades hans och vårt fokus. Vid 14.15 varje dag kommer nämligen de stora vågorna, så han blev då FlipFlop Rescuer och vi publik som på första parkett underhölls av föreställningen när besökarna som låg på första raden chockades av vattnet som sköljde in och tog med sig deras saker och glädjen i alla badares ögon när vågorna fick dem att bete sig som sjuåringar igen. Så våra tips till dig är: ligg inte på första raden, ha inte skor och väskor på marken samt njut av föreställningen klockan 14.15. Och nästa tips är: hitta dig en bra guide som kan resmålet och som kan ge dig bra tips. Vem vet, ni kanske i längden kan ha hittat en ny vän.

Några minuter väster om vår strand ligger kändistäta Psarou Beach med världskända restaurangen Nammos. Psarou är en vacker liten strand omsluten av branta klippor. Om du vill dyka bör du åka hit, här finns nämligen certifierat dykcenter. Om man tycker att båtarna är stora i Platis Gialos så är det inget mot här.

Om du istället går tio minuter åt andra hållet från Platis Gialos så kommer du till stranden Paranga, en fin men grusig strand som är populär, inte minst för strandbaren Kalua och det mer exklusiva stället Scorpios. På Scorpios kan du bada på båda sidorna av udden och här finns såväl vanliga solsängar som privata stränder och hytter som har full sekretess.

Efter det följer strand på strand. Partystranden Paradise med grovkornig sand, klubbar och aktiviteter. Super Paradise, som precis som grannen är party dag och natt men denna är även en samlingsplats för vad som ska vara Medelhavets hetaste gayklubbar och barer. Är du ute efter lugn och ro är ingen av dessa stränder något för dig. Om du tror att det är slut med stränder där har du fel, det kommer fler olika stränder med olika karaktär.

IMG_0061På sydvästra sidan hittar du Ornos och Agios Ioannis. Ornos är en stor och livlig strand. Det är långgrunt vilket lockar många familjer och här finns även organiserade snorkelturer. Vi skulle åka dit en dag, men när vi kom med bussen så kändes det inte längre så lockande. Det kändes trångt och turistigt, men fint. Vi valde att sitta kvar på bussen och åka några minuter till, till den ”vita stranden” Agios Ioannis. När vi klev av bussen och började gå ner för den branta backen var det så vackert att vi nästan tappade andan. Men vi måste erkänna att det infann sig en liten besvikelse när vi kom ner till stranden och insåg att stranden inte var det minsta vit… Men det var en vacker och avskild liten strand med ett par fina restauranger. På andra sidan vattnet ser man den heliga ön Delos – där det sägs att guden Apollon föddes. När vi hade släppt att stranden inte var vit, utan en vanlig strand, intog vi Hippie Fishs solsängar. Det var vackert och smoothien var god men servicen var usel. Ingen kom och frågade hur vi hade det eller om vi ville köpa något. Kanske hade vi blivit bortskämda på Mykonos Palace men när vi väl lyckas fånga en servitörs uppmärksamhet och vi fick beställa vår smoothie tog det en timme och en påminnelse för att vi skulle få den. Det var dock en trevlig dag som vägdes upp av ett trevligt restaurangbesök, härligt bad och den otroliga utsikten, som vi fick se igen när vi besteg berget för att ta bussen hem.

På öns norra sida hittar du bland annat Panormos och Ftelia. Här är stämningen helt annan än på södra sidan och en av anledningarna kan vara att det är svårare att ta sig hit kollektivt, då det varken går badbåt eller buss hit. Ftelia ser inte så mycket ut för världen, men den är riktigt populär bland surfarna. Om du vill ha en lugn badvik och slippa det värsta ståhejet på stränder i söder så är Panormos stranden för dig.

Upplev ön

DIMG_0023e flesta som kommer till ön ägnar sig åt sol och bad på dagen och nöjesliv på kvällen och natten men självklart finns det även annat att göra och se. Vi insåg dock att det är väldigt varmt på dagen, särskilt som vi prickade in en av få veckor när det inte blåste, så man orkar inte med så mycket på en dag.

Ön är känd för sina väderkvarnar, det är fem på en rad men sju totalt. De ligger på en kulle vid vattnet och hit borde du verkligen gå, det är vackert både på dagen och kvällen. Strax nedanför dem ligger Little Venice som bjuder på restauranger och barer längst vattnet och med hus som precis som i Venedig går ner i vattnet. Detta ställe är ofta fullproppat då det finns några riktigt bra barer här. Vill du se en fin solnedgång är detta detta stället att vara på, så kom i tid. Vi blev dock förvånade över att det var så mycket mer slitet än vad vi trodde (hur det såg ut på bilderna när vi hade googlat innan…) och om det blåser får du vara beredd på att vågorna slår upp och kan bjuda på en dusch.

IMG_0024Sida vid sida med alla butiker ligger flera gallerier. Vi räknade inte hur många det var men titt som tätt kom ett galleri med snygga och intressanta inslag. Vi spanade in bland annat Minima och The Big White Gallery. Minima har både målningar och skulpturer. När vi var där hade de utställning med Jeffrey Krolls abstrakta tavlor som leker med ljuset och Tilmann Krumrey skulpturer av människor. The Big White Gallery är just stort, vitt och modernt. De är även extremt duktiga på att placera ut konsten både ute och inne och ljussätta den så att det blir en upplevelse att se på den. Vi var där både på dagen och kvällen men föredrog kvällen då effekterna ute blev ännu häftigare.

Förutom butiker och gallerier finns det även många kyrkor på Mykonos. Någon sa till oss att det finns över 800 kyrkor på den lilla ön som i vanliga fall bara har 6000 invånare. En kyrka som skiljer sig från de andra är Agia Moni, som är nära den gamla hamnen. Det som skiljer den är att den är ensam, de andra är nämligen byggda i par. Historien säger att när far och son seglade iväg för arbete, så byggde de nära och kära kyrkor i deras namn för att skydda dem när de var på sina resor, och därför byggdes de i par.

IMG_0025Att gå runt i gränderna i Mykonos stad är en aktivitet i sig. Förutom att det är en aning svårt att hålla reda på var man är så kommer dessutom en ny vacker uppenbarelse runt varje hörn. Många kodak moments blev det. När du känner dig nöjd med de smala gränderna kan du dra dig ner mot den gamla hamnen, ta en glass och låta dig förföras av den vackra utsikten. När du känner dig färdig med det kan du gå över till kändisspotting, för ön kryllar av kändisar och original.

Om du vill lämna ön för en stund kan du ta båten från den gamla hamnen till de arkeologiska utgrävningarna på grannön Delos. Vi hann dock inte med det och insåg att vi borde varit minst en vecka till på ön för att hinna med allt vi ville och samtidigt ha tid att vila och njuta.

IMG_0027

Fynda nya saker

Okej, fynda kanske inte är helt rätt ord då det mesta är dyrt på ön. Men man kan fynda även om det är dyrt och vi hittade både Cavalli-klänningar och Vivienne Westwood-skor på rea. Ett annat tecken på att det är en jetsetö är att Mykonos är den enda Medelhavsön med en Louis Vuitton-butik.

Butikerna i Mykonos stad är öppna sent. Många av de vanliga butikerna är öppna till midnatt eller klockan 02 och turistbutikerna är öppna ännu senare. Detta var väldigt passande för oss som tyckte att det var för varmt att gå i affärerna på dagarna.

Det finns, förutom märkeskläder och en och annan souvenirbutik, många affärer som säljer smycken, klockor, badkläder och skor. IMG_0049Eftersom vi är svaga för skor blev vi glada när vi såg att det fanns så många skobutiker. Men till vår och våra vänners stora förvåning fick inga nya par skor följa med oss hem, för flipflops för 900 kr är lite väl magstarkt även för skoälskare. Skorna bjöd oss dock på skratt, eller inte skorna i sig utan historierna och blicken som våra nyfunna australienska vänner fick när de insåg att det heter flipflops i Europa och inte thongs som man säger hos dem. Nästa skrattattack kom när de insåg hur många gånger de senaste tre veckorna som de hade pratat om thongs som gav skavsår, att de hade använt samma thongs i en vecka och så vidare, och hur det kunde misstolkas till stringtrosor… Ett gott skratt ska ju förlänga livet och efter detta kommer vi bli riktigt gamla.

Roa dig på kvällen

Restauranger och caféer

IMG_3405Det är egentligen ingen skillnad på var man äter på dagen och på kvällen, förutom om du beställer in något lätt till din solstol. Här finns traditionella tavernor, lyxiga restauranger och små snabbmatställen. På Mykonos håller maten riktigt hög kvalitet och vi blev inte besvikna på maten någonstans. Maten är dyrare än vad den är på de flesta andra grekiska öar men den ligger inte högre än i Sverige.

Vid ”vår” strand i Platis Gialos ligger restaurangerna vägg i vägg. Vi testade ett par här: Notos, Yialo Yialo och Atlantida. Notos hör till den stranden vi valde att anta som vår. De har trevlig personal, god mat, snabb och bra service och vacker dekor. Här fick vi avnjuta en fantastisk risotto med svamp och tryffel, den var så god att vi till och med gick emot vår oskrivna regel och gick tillbaka och åt samma sak. Yialo Yialo fick vi rekommenderad av vår hotellägare och hon hade rätt, det är ett trevligt ställe med mycket folk och prisvärd mat. Det är väl värt ett besök och caesarsalladen var riktigt bra men med i den hårda konkurrensen hamnade den inte på topp fem. Atlantida ska du INTE gå till. Maten var god men det var högljutt, servitören var för påstridig då han stod och pratade så mycket om sig själv att vi inte fick möjlighet att prata med vårt middagssällskap och dessutom tog de fullt pris för drycken som de hade sagt skulle vara två för en. Dessutom fanns det ingen lampa på toaletten och dörren gick i baklås. Som du hör är vi inte helt nöjda med detta ställe…. Om du ändå går dit så hoppas vi verkligen att du får en bättre upplevelse än vad vi hade.

Vid stranden Agia Anna hittar du bedårande Nikolas taverna. Det är en familjerestaurang där mamman står i köket, pappan vid grillen och sonen är servitör. Dessutom intar du maten sittande på stranden med det vackra havet som utsikt. Maten var riktigt god och prisvärd. En favorit är den fyllda zucchinin som de trollade fram när de fyllda tomaterna var slut.

IMG_0048På en lugn innergård i Mykonos stad, den annars myllrande staden, hittar du Mamalouka. När du kommer in är det som en oas och du äter under de upplysta palmerna. Vill du äta något riktigt gott så testa torskfilén bakad med citron och tryffel på kikärtspuré och avsluta med en dubbel chokladmousse med jordgubbar. Det vattnas fortfarande i munnen när vi tänker på det.
I Mykonos stad finns även en annan pärla: den lilla, enkla men hemtrevliga Amades. Med en servitör som gör allt för att du ska trivas vid det lilla runda bordet i den mysiga gränden och med riktig grekisk mat som är gjord av kärlek så kan det inte bli annat än en hit. Men det finns bara några få bord så prata inte för högt om detta ställe…

Vill du slänga i dig något snabbt så kan vi rekommendera Yummis crepe med fetaost och spenat, perfekt för en lunch eller om du har bråttom vidare på kvällen, kanske även som nattamat.

IMG_0022Vill du köpa gott bröd eller en sötsak så kan vi varmt rekommendera bageriet G. Vamvakouris bageri, om du har tur och hittar dit eller så gör du som oss och springer på det av en slump. Det är ett 500 år gammalt bageri och du hittar det i en källare, men tro inte att det är svalt för den vedeldade ugnen delar generöst med sig av värmen. Familjen som har bageriet nu har haft det i 200 år och varje morgon klockan 3 börjar tillverkningen av dagens bröd. Kommer du däremot på mitt i natten när du är på väg hem från festligheter att du inte har något bröd till frukosten så kan du handla det vid det dygnetruntöppna bageriet vid busshållplatsen Fabrika. Det är inte lika genuint och gott men helt okej bröd och mycket bättre än de formfranskor som finns i Platis Gialos.

Är du i stan och är sugen på något sött så bör du kolla in Happy eller Alley. Stan kryllar av caféer och glassbarer men dessa två fick äran att servera oss, och i ärlighetens namn så gick vi flera gånger till Happy för att äta deras frozen yoghurt, mums.

IMG_0039Är du Agios Ioannis kan du välja mellan någon av Hippie Fish, Pili eller Mistura, som alla tre ligger precis vid stranden och har fantastisk utsikt. Mistura med sin mysiga inredning och sköna stämning serverar mat med en touch av Peru. Pili är ljus och fräsch inredning, personalen var fantastiskt trevlig och de höll balansen mellan att småprata utan att ta över hela måltiden – det var en skön familjär stämning i en finare förpackning. Och när man såg dem rensa fisken framme vid bordet, tre i takt dessutom, så var det som ett litet skådespel. Däremot var vi inte helt nöjda med bemötandet på omtalade Hippie Fish. Lätt påverkade av den dåliga, eller ska vi säga obefintliga, servicen på stranden, gick vi upp till restaurangen för att ge den en chans. Men när vi fortfarande inte fått någon hjälp efter fem minuter tröttnade vi på att vänta och gick vi därifrån. Vi har hört flera andra som är nöjda men eftersom det fanns andra ställen så kan vi bara konstatera att det inte var stället för oss.

Barer och party

På Mykonos är det fest dygnet runt om man så önskar, allt från navelshots på partystränderna och skönt surfhäng till lyxbarer och exklusiva klubbar.

IMG_0026Vår favorit på ön blev “vår” egen beachbar Osteria i Platis Gialos. Det går lika bra att ta en drink efter stranden eller innan du åker in till stan som en helkväll med tokiga amerikanskor och roliga engelsmän. Förutom att det var “hemma” har de även en av de bästa bartendrarna vi någonsin träffat. Alex från Aten blandar, skakar, röker, pressar och eldar fram drinkar som få kan göra. Han är även lyhörd och kan göra specialare som passar just dig. Han kan till och med trolla fram GODA shots. Vi som inte dricker sådant eftersom det inte är gott – nu kan vi inte längre skylla på det. I baren jobbar även söta Florentia, en tjej från Aten som har koll på läget. En kväll satt vi där och tog en drink medan vi väntade på våra grannar. När vi berättade det så sa hon “jag såg dem gå förbi här tidigare idag vid åtta-tiden”, och detta var efter att vi hade varit där tillsammans en gång, det kallar vi bra koll. Det var helt enkelt en trevlig bar med god dricka och fantastisk personal.

En kort promenad från Platis Gialos finns strandbaren Kalua vid stranden Paraga. Här dansas det för fullt efter strandhänget i neonljus, till bra musik, i bad- och strandkläder på borden. Men gör inte som vi gjorde utan lämna klackarna hemma. Förutom att det är irriterande och det skaver när man får in sand i dem (det borde vi ju insett när vi skulle till en strandbar) var det även opraktiskt när man skulle gå dit. Vägen dit är nämligen lite av ett äventyr. Vi hade fått instruktionen från Marcus ”följ stigen längst stranden”. När bilvägen svänger av åt vänster finns det en jordstig över sten och klippor och man behövde så väl klätter- som scouterfarenhet för att klara detta. I klackar och mörker var det minst sagt ett äventyr. Om du går där och tror att du kommit fel, då är du helt rätt och det är bara att fortsätta. Flera gav upp längs vägen men vi gick vidare. Det var värt det och vi lärde oss: följande kvällar hade vi lågskor och mobilen som lampa. Vägen var otroligt vacker med ett stup ner i vattnet på ena sidan och husen på andra. När vi gick där hörde vi varje gång musik från en ”hemlig fest”. Vi letade men hittade den aldrig och musiken verkade flytta på sig. Efter någon dag kom vi fram till att festen var på en av lyxbåtarna nere i viken och att musiken färdades över vattnet och därför förvillade oss. Nästa gång vill vi bli inbjudna, tack!
IMG_0028En kort promenad från Kalua ligger Scorpios på en udde. Scorpios är både en beachclub, restaurang och uteställe i ett. Här spenderar du dagen och kvällen under bar himmel i mix av enkelhet och lyx, i snygg och tidlös förpackning. Med hängmattor och soffor inne i huset och ute på terrassen har de skapat en känsla av att vara hemma hos någon, men när du vänder dig om ser du dansgolvet under stjärnhimlen och inser att så inte är fallet. De hade även en Cara Montaecristo-butik (från Tulum i Mexiko, vill du läsa vår reseguide om Tulum så kolla här), som erbjuder sina lyxiga men enkla produkter, såväl kläder som accessoarer och necessärer.
Vi kan bäst sammanfatta dessa två ställen med ett citat från Marcus “Kalua is the crazy fun place and Scorpios is the fancy fun place”. Så om du inte vill in till stan har du här bra alternativ som ger dig roliga och omväxlande stunder.

En pärla som vi väldigt gärna ville besöka, men inte hade möjlighet till, var strandbaren Alemagou vid Ftelia på norra delen av ön. Det ska vara en fantastisk fin strandbar som även då och då har riktigt roliga strandfester som håller på hela natten. Det fina och knepiga med Alemagou och Ftelia är att det inte går några bussar hit och du kan ta taxi dit men de stannar inte där så tyvärr ingen taxi hem, vilket gör att du själv behöver fixa ett fordon eller lifta med någon annan. Detta gör att det mest är surfare (som föredrar stranden på norra sidan av ön) och lokalbefolkning som är där – vilket är just det som är det häftiga med detta ställe.

IMG_3402Inne i Mykonos stad finns både många barer och klubbar. De festa hittar du i Little Venice och i de labyrintliknande gränderna mellan Little Venice och den gamla hamnen. Många tittar på solnedgången vid Little Venice men det är minst lika trevligt att vara där senare på kvällen/natten och ta en god drink på Scarpa eller någon av de intilliggande ställena. Här är det alltid fullt med folk och stämningen är god. Vill du kolla in kändisar och dricka vin eller champagne är Queen bar stället för dig. Vid den glamorösa baren står det paparazzi på rad och väntar på superkändisen eller mångmiljonären som ska ge dem storsäljarbilden, medan musiken flödar precis som skratten.
Om du däremot mer vill klubba är kanske Moni alternativet för dig? Moni ligger vid torget Agia Moni nära gamla hamnen. Det tog oss 45 minuter att hitta hit eftersom ingen riktigt verkade veta var det låg utan vi fick olika svar varje gång. Moni är Mykonos personifierat i en klubb: historia men samtidigt modern, internationell och med en storstadskänsla. Klubben grundades av en grupp människor som under 25 års tid kom till Mykonos varje sommar och det är kärleken till ön och stämningen som den erbjuder som är grunden. Klubbens namn kommer från kyrkan mitt emot Agia Moni, och betyder ensam, men vi kan lova dig – på Moni är du aldrig ensam.
I stan hittar du även de beryktade gayklubbarna Babylon och Jackie O. Här kan allt hända och ett besök kan vara en upplevelse du sällan glömmer. När vi frågade människor på stan vart vi skulle gå svarade många Skandinavien bar. Vi gick förbi många gånger och kan säga att det inte är ett ställa för oss. Här är det knökfullt av drängfulla 20-åringar som verkade ha jättekul så vill man ha liv och rörelse så kan man säkert få en kul kväll här.

IMG_0030På stranden Paradise hittar du jätteklubbarna Cavo Paradiso och Paradise club. På dagarna går tjejer runt på stränderna och bjuder in till festerna, om man ser rätt ut. Vad det kostar att gå in beror på vad som står på schemat den dagen. Oftast ligger det mellan 50 och 150 euro, men då ingår en drink ;-). Här spelar internationellt kända DJs och det är inte ovanligt att festen börjar klockan 23 och håller på till 9 på morgonen. Flera sa till oss både innan och under resan ”har ni inte varit på Paradise så har ni inte varit på Mykonos”. Vi åkte aldrig dit, varken på dagen eller kvällen – vi är nöjda med vårt val och saknar inte den upplevelsen även om det ska vara något utöver det vanliga.

Vid stranden Super Paradise är det självklart också fest. Här finns hippa beachbaren Jackie O. Det är samma ägare som har klubben Jackie O inne i stan.

Med mera

Om du inte känner för att festa, shoppa, flanera i gränderna och titta på folk på kvällen kan du istället gå på utomhusbio inne i Mykonos stad.

TrendspaningarIMG_0032

Ibland när kände vi oss som kusinen från landet bland alla superrika människor så fick vi aha-upplevelser och insåg att:

 • man ska ha märkesskjorta, badshorts och flipflops om man som kille ska vara en i gänget inne i stan på kvällen
 • shotskulturen verkar vara på uppgång
 • beachparty är grejen och det kan vara allt från skönt surfarhäng till navelshots och exklusiva solnedgångar.

Mer inspiration

Vill du lära känna Mykonos lite mer och få en känsla för vad du kan få uppleva? Ta på dig bikini, shorts eller strandklänning och släpp loss till låtarna på vår spellista. (Ja, Måns Heroes är med för den spelades verkligen överallt).

Nyfiken på de ställen vi har beskrivit? Här kommer några länkar:

På vår resa lärde vi känna Maritza Forsell. Förutom att hon är en härlig person är hon även en duktig fotograf och vi har fått äran att låna några bilder av henne. Stort tack Maritza!

IMG_3401IMG_0013IMG_0017IMG_0020IMG_0021IMG_0034IMG_0035IMG_0037IMG_0047IMG_0054IMG_3407IMG_0031IMG_3403IMG_0053IMG_3409

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>