Reseguide till Istanbul

Istanbul-10Att röra sig på Istanbuls gator är att utsättas för ett sammelsurium av sinnesintryck: doften från en vedeldad ugn, sötman av ett glas färskpressad granatäpplejuice från en gatuförsäljare på trottoaren, minareternas böneutrop, sorlet, trafiken, den vackra stadssiluetten från någon av broarna… I fjortonmiljonersstaden möts gammalt och nytt, religioner och kulturer och det kan på samma gång kännas hemtamt och långt bort.

Bosporen förbinder Svarta havet med Medelhavet och delar Istanbul i en europeisk och en asiatisk sida. Staden grundades på 600-talet f Kr och har varit huvudstad i såväl Romarriket som Bysantinska och Osmanska riket, så Istanbul har verkligen en gedigen historia som det går att ägna mycket tid åt att fördjupa sig i. Utöver intressant historia bjuder staden på vacker arkitektur, bra shopping, fantastisk mat och dryck och ett rikt uteliv, vi tror därför att Istanbul är ett resmål som passar många.

På grund av det oroliga läget i världen är det bra att innan resan kolla UD:s reseinformation om läget i Istanbul och om det finns några särskilda råd eller restriktioner. Uppdaterad information finns på UD:s sajt samt i deras app UD Resklar.

Topplista

Istanbul-19Det här förgyllde vår resa lite extra:

  • Alla härliga matupplevelser och goda smaker på allt vi åt: från street food och meze till finrestaurang
  • Den genuina vänligheten och den fina servicen vi konsekvent möttes av
  • Att bli ompysslad ett par timmar på hamam; vi har nog aldrig känt oss så rena och avslappnade som efter den upplevelsen
  • Båttur över Bosporen som bjöd på vacker vy över staden
  • Smältdegeln av kulturer, gammalt och nytt gav extra dimensioner på resan
  • De fruktansvärda men roliga skyltdockorna som syntes lite varstans i stan och gav upphov till många skratt, den ena var värre än den andra

Flopplista

Istanbul-16Det här kunde vi ha varit utan:

  • Turiststråken i Istanbuls gamla stad, som både är packade med människor och har tråkigt utbud av butiker och restauranger (dessutom har flera ställen inkastare, något vi definitivt klarar oss utan)
  • Engångsunderkläderna vi fick ta på oss när vi var på hamam; praktiska men inget någon kan känna sig bekväm eller snygg i (men något att skratta åt)
  • Gatan Bagdat Caddesi som vi hade hört skulle ha bra shopping; det var dock inget vi hittade (vi hittade inga butiker alls) men vi kanske gick i fel ände av den långa gatan
  • Trafiken som, särskilt under sen eftermiddag och tidig kväll, var väldigt intensiv i centrala stan och då var det inte roligt att sitta fast i en taxi

Ta dig hit

Istanbul-06Flera bolag flyger direkt från Sverige till Istanbuls flygplats Atatürk. Det är alltid skönt att få en så kort och smidig resa som möjligt, särskilt när man bara ska vara borta en långhelg. När vi hade landat, hämtat våra väskor och gick mot utgången var det dags att besluta hur vi skulle ta oss till stan. Istället för att lista ut hur bussarna gick valde vi att ställa oss i taxikön och ta taxi till hotellet. Trafiken i Istanbul är ökänt intensiv och stillastående men just den här sträckan flöt trafiken smidigt, både när vi kom en sen eftermiddag och när vi åkte hem en tidig morgon.

Vi åkte den här gången till Istanbul i slutet av mars. När vi bokade resan föreställde vi oss att komma till en vår som hade kommit betydligt längre än hemma i Sverige, men det visade sig att våren i Istanbul inte ligger mycket före den på hemmaplan. Vi hade i alla fall tur med vädret och kunde gå i t-shirt på dagarna men om du kan är det bättre att åka lite senare på våren eller under tidig höst. Undvik sommaren som är väldigt varm och vintern som är väldigt regnig.

Stället att bo på

Istanbul-05Vi bodde på Sura Hagia Sophia Hotel i området Sultanahmet, halvön som rymmer Istanbuls gamla stad på den europeiska sidan av staden. Här är det nära till sevärdheter som den stora basaren, Hagia Sophia och Blå moskén. Närheten till de här platserna innebär naturligtvis att det är mycket turister och därmed faktiskt ganska svårt att till exempel hitta bra restauranger. Läget kan säkert passa många men inte oss. Nästa gång vi åker till Istanbul kommer vi därför att välja ett hotell i stadsdelarna Beyoğlu/Taksim/Karaköy, på den andra halvön på europeiska sidan, eftersom vi var mycket i de områdena på både dag- och kvällstid. Den asiatiska sidan var fin att besöka men där skulle vi inte heller välja att bo, eftersom det är lite långt från de ställen vi var mest i.

Hotellets läge är egentligen det enda vi inte var helt nöjda med. Det kändes lyxigt till en rimlig peng och det var fint och nytt med moderna och snyggt inredda rum. På baksidan av hotellet fanns en lummig trädgård och pool som måste vara härliga att använda när vädret är lite varmare än när vi var där. På hotellet finns även gym och ett spa som utöver klassiska behandlingar även hade hamam.

Servicen var bra och hjälpsam och det var inga problem alls att prata engelska. En liten gest som kändes trevlig var att hotellet mejlade oss innan vi kom för att hälsa oss välkomna och informera om hur vi kunde ta oss från flygplatsen till hotellet.

Frukostbuffén var stor och bjöd, utöver för oss klassiska frukostinslag som bröd, yoghurt, äggröra o s v, på många turkiska rätter. På eftermiddagarna dukade hotellet upp te och kakor. Vi var ute större delen av dagarna men någon dag kom vi hem i tid för att vila benen över lite fika.

Roa dig på dagen

Ta dig runt

Vi tillbringade större delen av dagarna till fots. Istanbul är en promenadvänlig stad, men om du blir trött i fötterna  är det både lätt och billigt att åka språvagn och taxi. Trafiken i Istanbul är dock ökänd för att vara intensiv och stillastående under rusningstrafik så räkna med längre restider under framför allt sen eftermiddag och tidig kväll då trafiken är som mest intensiv.

Vackrast vy över staden får man från Bosporen. Det går både att åka på sightseeing med turbåtar och vanliga färjor som är en del av kollektivtrafiken. Vi åkte en dag över till den asiatiska sidan av staden och tog då färja från Eminönü till Kadiköy och satt på däck och njöt av både sol och utsikt.

Till Istanbuls kollektivtrafik köper man biljetter på samma sätt som i många andra städer: i kiosker kan man köpa ett plastkort som sedan går ladda med valfritt belopp i de automater som finns vid stationer och hållplatser.

Promenader och sevärdheter

Istanbul-04Första morgonen var vi ute tidigt. Det skulle bli en dag till fots och vi ville uppleva så mycket som möjligt av staden. Solen sken från klarblå himmel, vi njöt av att det var lite varmare än hemma och vi gick runt på ”vår” halvö, genom basaren, över Galatabron. På bron är det en fantastisk utsikt åt båda håll och moskéerna med sina minareter, fiskespöna och båtarna skapar vackra motiv. På andra sidan bron kom ett märkligt område med många specialiserade butiker; du som är ute efter t ex kryddor, vapen, toaletter eller skyltdockor kommer hitta vad du söker. Vi snirklade oss upp bland små gator och tillbringade sedan flera timmar i stadsdelarna Beyoğlu/Taksim/Karaköy, där det finns mycket fint att uppleva: butiker, caféer och restauranger, arkitektur.

 

Istanbul-09Något vi reagerade på och inte kan låta bli att ta upp är skyltdockorna. Utanför många butiker fanns dockor som såg ut att höra hemma i en riktigt läskig skräckfilm. Barndockor med skägg, ditmålat med tuschpenna, till exempel. Vi undrar om det bara var vi som tyckte det var konstigt och vi kunde inte låta bli att fotografera och skratta åt eländet.

Det kändes som en självklarhet att gå på hamam, turkiskt bad. Det finns många ställen att välja bland, både anrika bad och moderna span. Om du reser med någon av motsatt kön, tänk på att många hamam har separata dam- och herravdelningar. Vi valde till slut att boka en behandling på vårt hotells spa, eftersom det regnade den dagen och vi inte ville gå ut. Vi fick byta om i omklädningsrum och blev instruerade att ta på oss engångsunderkläder och svepa in oss i en pestemal, en vackert vävd hamamhandduk. De där underkläderna var en mycket märklig historia och orsakade många skratt. Vi kände oss löjliga och allt annat än snygga, men förmodligen var det ett bra alternativ till att vara naken eller behöva köpa badkläder, något man kanske inte alltid tänker på att packa ner inför en långhelg. Behandlingen började med en stund i ångbastu och därefter blev vi hämtade av varsin dam som skulle ta hand om oss. Vi blev hänvisade till en varm marmorsten där vi blev skrubbade, intvålade, masserade och sköljda utifrån en noggrann ritual. Den eventuella blygheten över att vara nästan naken och bli tvättad av en främmande människa är bara att ignorera. Det var så skönt, vi kände oss så väl omhändertagna och ompysslade och vi har nog aldrig varit så rena och avslappnade som efter stunden på marmorstenen. Efter behandlingen blev vi invirade i en handduk och fick vila med te, vatten och frukt. Pånyttfödda.

Caféer och lunchrestauranger

Istanbul-02På väg till en restaurang i Karaköy vår första kväll i Istanbul passerade vi baklavacaféet Baklavaci Gulluoglu (Kemankeş Karamustafa Paşa). Vi tyckte det såg så mysigt och inbjudande ut att vi efter middagen gick dit för att äta dessert. I flera diskar låg olika sorters baklava. Vi försökte studera de andra gästerna för att lista ut hur vi skulle göra för att köpa dessa bakverk, det var nämligen inte helt uppenbart. Skulle vi sätta oss först och beställa av någon, eller skulle vi gå och hämta själva och sedan sätta oss? Skulle vi betala före eller efter? Det hela var lite oklart, men det verkade gå att göra på olika sätt. Vi gick i alla fall först till en disk för att hämta det starka, varma och söta teet som serverades i vackra tulpanformade glas. Därefter gick vi till baklavadisken och valde några av de många varianterna av dessa vackra bakverk som består av filodeg, honung och olika sorters nötter. Av personalens reaktion att döma var tre baklava per person väldigt få, men det kändes för oss som en alldeles lagom liten dessert. Slutligen gick vi till en kassa och betalade för kalaset. Det här upplägget kändes för oss mest logiskt, men så gjorde inte alla. Och det verkade fungera bra ändå. Baklavan var väldigt god och inte så sötsliskig som den ibland kan vara och det blev en bra avslutning på kvällen.

En förmiddag när vi strosade i Beyoğlu sprang vi på caféet och rosteriet Kronotrop (Kuloğlu Mh., Firuzağa Cami Sokak 2/B). Kronotrop var ett sådant där modernt ställe där de tog kaffe på största allvar, samtidigt som de även serverade klassiskt turkiskt kaffe, så vill du prova olika sorters kaffe är det här stället för dig. Caféet var litet och mysigt. Vi njöt av att sitta ner i solen och vila fötterna vid ett av de få borden på utsidan och vi njöt av att dricka starkt kaffe efter frukostens ganska blaskiga historia.

Istanbul-11Ett stenkast från Kronotrop ligger Journey (Kılıçalipaşa Mah. Akarsu Cad. No: 21-A) och där åt vi en av resans bästa luncher. Hit går det att komma för att äta såväl frukost och lunch som middag. Lokalen var inbjudande och man möttes av ett vackert kaklat golv och en bardisk med ett stort fat färsk frukt. Det fanns flera rum i två plan som var ombonade och personliga med lampor, växter och olika bord och stolar. Vi slog oss ner på övervåningen och studerade menyn som bestod av spännande, fräscha och moderna rätter lagade på lokala råvaror som som varierade med säsongen. Vi kan varmt rekommendera rätten quinoa med kokosolja och gröna grönsaker. Det var en riktigt god, nyttig och mättande rätt som vi försökt efterlikna hemma. Juicen med gurka, citron, äpple och bett av ingefära kändes som en fräsch hälsoboost och törstsläckare efter en förmiddag till fots.

Ett tips för lunch om du inte har tid eller lust att sitta ner en längre stund är att äta streetfood. För en billig peng kan du till exempel äta väldigt god kebab, falafel eller börek (turkiska piroger: de med ost och spenat var en favorit). Till lunchen kan du köpa färskpressad apelsin- eller granatäpplejuice för bara några kronor.

Fynda nya saker

Istanbul-12De vackra hamam-handdukarna (pestemal) i olika färger och mönster är svåra att motstå och vi fick till slut hejda oss från att köpa fler. Vi använder dem inte som handduk utan som scarf eller filt. De finns att köpa på många ställen, t ex i basarerna. Vi tyckte om butiken Pêche de Malle (Firuzağa, Yeni Çarşı Cd. No:25), som hade ett bra utbud.

Vi hade inte ätit Turkish Delight sedan vi var små och mindes det som att det inte var så gott (och vi hade ett hemskt minne från Häxan och lejonet där pojken Edmund blir förrädare efter att häxan bjudit honom på denna godsak). Som vuxna tyckte vi dock det var på tiden att våga smaka Turkish Delight igen. Vi hittade butiken Altan Sekerleme (Demirtaş, 34134 Fatih) i närheten av den stora basaren. Det var en väldigt trevlig farbror som hade butiken och han berättade entusiastiskt om de olika sorterna och lät oss smaka och vi kan avslöja att vi nu definitivt är omvända; det är jättegott! Vi köpte med oss varsin liten låda med blandade smaker hem och blev till och med så förtjusta att vi köpte de delikata kuberna vid fler tillfällen.

Inför basarerna Grand bazaar och kryddbasaren Mısır Çarşısı har vi lite dubbla känslor. Å ena sidan är det en upplevelse att nästan gå vilse bland de tusentals butikerna i anrika valv och det går det att hitta fina saker där: vackra fat, sittpuffar, delikatesser… Å andra sidan är det packat av turister, påstridiga försäljare och mycket skräp. Om du har tid kan det dock vara värt att utrusta dig med tålamod; lite kryddor kan ju alltid vara kul att komma hem med.

Istanbul-17Något det finns gott om både i basaren och på andra ställen är mattaffärer. Det finns jättefina mattor i Istanbul och plötsligt kändes det som en nödvändighet att komma hem med den perfekta patchworkmattan. Så här verkar processen gå till: få span på en matta du tycker om, men låtsas inte om att du vill ha den. Se chockad ut när försäljaren berättar vad den kostar men verka ändå öppen för en diskussion. Ta glatt emot det starka, söta teet du blir bjuden på och sippa på det medan du tittar på andra mattor som visas för dig. Prata om era respektive länder, deras likheter och skillnader. Prata mattor. Prata fotboll och musik. Prata pris på den där mattan du vill ha med dig. Förhandla under skratt. Kom till slut överens, skaka hand och få mattan packad i ett paket som i bästa fall går ner i din resväska. Undvik mattaffärerna i och vid basaren, där var vår erfarenhet att priserna var mycket högre. Vi köpte en matta av trevlige Hüseyin i Refound Carpet (Çatalçeşme sk. Yücer Han No:38).

Du som är ute efter lyxshopping ska ta dig till området Maçka. Här finns de stora modehusen representerade i vackra och pampiga byggnader.

När vi åkte över till den asiatiska sidan tog vi oss till gatan Bagdat Caddesi, där vi hade hört av flera personer att det skulle vara bra shopping. Vi kom från Kadiköy-hållet och gick länge och väl på den här gatan, utan att se en skymt av något som verkade intressant. Vi tyckte mest vi gick längs en motorled. Den här gatan är väldigt lång, så det kan mycket väl vara så att den omtalade shoppingen finns längre ner, men vi gav upp p g a värme och hunger och gick och åt falafel istället. I närheten av färjeläget Kadiköy finns området Moda med små snirklande gator och mysiga butiker och där tillbringade vi en bra stund när vi fått mat i magen.

Roa dig på kvällen

Istanbul-03I Istanbul väntar fantastiska matupplevelser för alla plånböcker. Generellt kan vi rekommendera att undvika turiststråken där det är mycket folk på gatorna och där restaurangerna har menyer på många språk, foton på maten och inkastare som ropar fraser på svenska.

Första kvällen hade vi bokat bord på Karaköy Lokantasi (Kemankeş Karamustafa Paşa Mh.,Kemankeş Cd No:37/A), en liten restaurang som serverar meze. Det visade sig vara bra att vi hade bokat i förväg; vi var där en vardagskväll och inte ett enda bord var ledigt. Många verkade gå hit efter jobbet med vänner eller kollegor och stämningen var varm och inbjudande. Inredningen dominerades av en vacker spiraltrappa som stod mitt i lokalen, väggarna pryddes av turkost och golvet av svartvitrutigt kakel. Menyn var på turkiska och med gemensamma ansträngningar förstod personalen och vi varandra och vi beställde in flera smårätter och lokalt producerat rosévin. Allt smakade utsökt och servicen var bra.

Eftersom vi både tycker om turkisk mat och att beställa in många rätter att dela på blev det ännu en kväll på mezerestaurang. Vi stack in näsan på Meze by Lemontree (Meşrutiyet Caddesi 83/b) och fick plats vid ett av de få borden. Bakom en disk finns kvällens varma och kalla meze så det var bara att beställa det som såg gott ut. Även här var allt väldigt gott och fräscht. Vi rekommenderar dig dock inte att prata med människor som inte har ätit samma middag eftersom det finns risk för att de dör av din vitlöksandedräkt.

Istanbul-15En kväll hade vi bokat bord på Alancha (Şht. Mehmet Sk. No:39) i stadsdelen Maçka. Det är en modern, ambitiös och vacker restaurang, inredd med trä och grönska. Vi hade höga förväntningar inför vårt besök. Vi åt en fyrarättersmeny med tillhörande vinpaket. Varje rätt serverades som ett utsökt konstverk och vinpaketet bestod av endast turkiska viner, som var förvånansvärt bra.

I Istanbul finns många takbarer. Tyvärr var det ju inte så varmt när vi var där, så inga takterrasser hade öppnat för säsongen än. Vi ville i alla fall ta en drink och njuta av utsikten och letade upp baren 360 (Tomtom Mh.,İstiklal Cad. Mısır Apt.No:163). Vi visste vilken adressen var, men huset vittnade inte om att vi hade kommit rätt. Vi chansade och gick in och hittade en kort kö av kostymklädda affärsmän till en hiss som verkade vara liten och långsam. Vi orkade inte vänta och tog trapporna, alltid bra med lite extra träning. Till slut kom vi upp till restaurangen och hann njuta av utsikt i alla väderstreck över en god drink innan solen gick ner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>