Reseguide till Bilbao

Bilbao1Bilbao är en stad som gått från nedgången hamnstad till ett blomstrande weekendresmål och enligt många experter snart går om Barcelona som Spaniens trendigaste stad. Staden är mest känd för Guggenheimmuseet och det välrenommerade köket; det sägs att staden har några av Spaniens absolut bästa kockar. Men det är även en stad som lockar turister med sina boutiquehotell, internationella modemärken och fotbollsfester. Eftersom staden ligger nära några av Europas bästa surfstränder så går det även utmärkt att kombinera med några dagar på vågorna.

Man skulle kunna säga att Bilbao är Spaniens motsvarighet till Göteborg: spårvagnar, en flod som delar en gammal industristad, starkt fotbollsintresse, en misstro mot huvudstaden och att de har respektive lands bästa fisk och skaldjur.

Topplista

Bilbao18

Det här förgyllde vår resa lite extra:

 • Pintxos i långa rader
 • Cava i solen för mindre än 25 kronor
 • ”Kulturhuset” Alhóndiga där alla kan hitta något de gillar
 • Hela staden är en sevärdhet med sin varierande arkitektur och konst överallt
 • Fotbollen som sammanfogar hela staden på ett varmt och vänligt sätt
 • De nyfikna människorna som öppnar upp sig för allt och alla
 • Att det går att gå överallt

Flopplista

Det här kunde vi ha varit utan:

 • Mellanlandning som gör att resan blir lång
 • Hotellnycklar som avmagnetiseras i tid och otid
 • Specialiteten kalimotxo – rödvin blandat med coca-cola som inte gick att dricka upp; du behöver inte prova för det var lika osmakligt som det låter
 • Svårigheten att hitta en något nyttigt som en fräsch sallad när det sprutar kolhydrater ur öronen på en

Bilbao33Om Bilbao

Bilbao ligger vid Biscayabukten i norra Spanien och är huvudstad i Baskien. Floden Nervións delar staden som är omgiven av gröna bergssluttningar. Där floden gör en skarp sväng ligger Casco Viejo, Gamla staden, och på andra sidan ligger de ”nyare” delarna.

Bilbao är en gammal industristad med framför allt stål- och varvsindustri. Staden började förnyas 1992 och nu är det är en turist, design- och kulturstad med många parker. Omkring en miljon besökare kommer varje år till Bilbao. 1995 var det ungefär 25 000 så mycket har hänt sedan dess.

Bilbao24Bästa månaderna att besöka Bilbao är maj och juni alternativt september. I juli kan det vara folktomt i Bilbao för då åker de flesta ut till kusten och i augusti är det istället proppfullt. Vi har varit där två gånger: en gång var under några folktomma sommardagar i juli och andra gången var i slutet av september, men temperaturen låg då mellan 25 och 35 grader så det kändes som sommar.

Kanske är du en hejare på spanska men blir du lite förvirrad när du inte förstår språket i Bilbao kan vi lugna dig, det beror på att många av namnen och de lokala specialiteterna är på baskiska. Alla barn undervisas i både baskiska och spanska. För att få en offentlig anställning måste du behärska språket men alla pratar mer eller mindre spanska med varandra så det är inga problem att fråga dem om vad det egentligen står på menyn. På baskiska heter staden Bilbo.

Ta dig hit och runt

Du kan välja ditt favoritflygbolag (eller det som är mest prisvärt) eftersom nästan alla bolag flyger till Bilbao. Däremot får du stå ut med en mellanlandning för ingen flyger direkt från Sverige. Vi fick på nervägen uppleva en flygresa med Oktoberfest eftersom vi åkte i slutet på september och mellanlandade i München. Eftersom restiden ju tyvärr blir lång rekommenderar vi att du är borta minst tre dagar.

Bilbao8Framme på flygplatsen, som för övrigt har formen av en fågel, kan du ta taxi till staden som ligger på andra sidan kullen men det är minst lika smidigt och mycket billigare att ta bussen. 15 kronor och 15 minuter senare är du inne i staden.

När det gäller att ta sig runt i staden är centrala Bilbao är inte större än att det går att gå överallt. Det finns även tunnelbana, buss och spårvagn. Vi valde att gå eftersom vi ville uppleva så mycket som möjligt av staden men fascinerades ändå av tunnelbanan. Metro Bilbao ritades av arkitekten Sir Norman Foster och bara ingångarna till stationerna tar andan ur en.

Stället att bo på

Bilbao10Vi väljer ofta ett personligt hotell eller ett designhotell med god frukost, wifi och med bra läge. Den här gången blev det Hotel Carlton vid Plaza Federico Moyúa. Carlton är inte ett typiskt thewiop-hotell, det är ett klassiskt elegant hotell från 1926 där många kända och mindre kända bott. Det som fällde avgörandet är att det ligger mitt i staden där det är gångavstånd till allt. Dessutom har det stora rum, en överväldigande frukost och flygbussen stannar precis utanför. Om du bor här så ta mycket tid till frukosten för här får du prova på många av Spaniens och Baskiens specialiteter och om du är svag för sötsaker bara måste du ta minst ett varv vid den stora buffén av spanska otroligt goda och onyttiga bakverk. Personalen var mycket hjälpsam och kom med bra tips om restauranger och barer. Nackdelen med hotellet var att wifi inte fungerade klockrent, av någon anledning så var det inte helt kompatibelt med iphone, och att nycklarna avmagnetiserades titt som tätt.

Roa dig på dagen

Bilbao16En överraskning för oss som vi råkade snubbla över var Alhóndiga vid Plaza Arriquibar. Alhóndiga är ett kultur- och fritidscentrum. En mötesplats för att dela, lära och njuta av olika kulturella, fritids- och idrottsförslag, individuellt, i grupp eller som en familj, spanjor eller turist och gammal som ung. Centret ligger i ett före detta vinlager från 20-talet och har invändigt byggts om till ett sprudlande hus med biograf, teater, fitnesscenter, bibliotek, utställnings- och konsertlokaler och butiker, designat av franske Philippe Starck. Här finns även en pool på taket (det kostar att gå in där) och en bar på en annan del taket, mysiga caféet Hola och två olika restauranger. Vi valde att äta på fusionrestaurangen La Florinda istället för den mer exklusiva Yandiola eftersom vi vid detta tillfälle hade gått alldeles för länge utan mat och för att rädda världen från vår hungerirritation valde vi det alternativet som var snabbast. Vill du utveckla dina smaklökar och dina vyer kan du här passa på att vara med i en mat-workshop, Yan eskola, vars syfte är inte bara att lära sig att laga mat, men också att lära sig att äta bra för då kommer, som de uttrycker det, smaklökarna vakna och njutningen nå nya höjder. Största utmaningen på centret var att hitta; det är många olika delar med olika hissar och trappor för att komma det man ville. En utmaning för våra kurrande magar men efter att vi fyllt på dem så gick det hela mycket bättre. Så vårt råd till er: fyll kroppen med energi och sedan kan du orientera dig runt i detta hus, eller på taket, och hitta just det som du gillar.Bilbao19

I Gamla stan, Casco Viejos, blandas historiska byggnader och monument med kultur och shopping. Här hittar du den vackra gotiska katedralen och Plaza Nueva med många caféer och restauranger. Kolla gärna in Café Bar Bilbao som har funnits sedan 1911. Deras specialitet är friterad bläckfisk, vilket inte var något som vi lockades av, men det finns mycket annat att stoppa i sig. Det vackra kaklet är bara det värt ett besök. Efter att ha gått runt i de snirkliga gränderna i hettan några timmar var det skönt att pusta ut på Plaza Miguel Unamuno, ta några pintxos och ett glas cava (för mindre än 25 kronor) och titta på alla människor och vackra hus.

I Bilbao finns mycket konst och design så egentligen behöver du inte gör annat än att promenera runt och hålla ögonen öppna. Bilbao4Här blandas ny och gammal arkitektur i ett virrvarr: helt plötsligt kommer det en vacker park och två steg senare ser du designad gatubelysning som i sig själva är konstverk. En promenad som du inte får missa är att gå längs floden, detta är ett bra nöje till exempel på söndagar när allt annat är stängt. I floden är det mycket trafik och turistbåtar avlöser varandra men där kan du även se, och prova på, rodd, segling och paddling. Något som fascinerade oss var faktiskt deras broar, det finns inte en bro som är den andra lik. Strax utanför Bilbao finns Puente Colgante, vilket betyder hängbron, och det är en av de märkligaste broar vi någonsin sett. En ponton hänger under och fungerar som färja och det är nog anledningen till att just denna bro är en av regionens huvudattraktioner. När du går runt så ta god tid på dig: stanna till vid caféer och barer, ta en stark kopp kaffe, ät några pintxos och prova det baskiska vita vinet txakoli eller ett glas inhemskt cider som påminner om cava men inte lika bubbligt.

Om du vill komma bort från gatorna en stund och få ett annat perspektiv på staden kan du ta den charmiga bergbanan från Plaza Funicular upp till de stora trädgårdarna i Artxandra. Här får du en magnifik panoramavy över staden och dess vackra omgivningar.

Konst och design

Bilbao22Guggenheim är för Bilbao det Eiffeltornet är för Paris och Big Ben är för London – det största turistmålet. Vi är ju inte alltid helt förtjusta i dessa stora turistmål men detta konst- och designmuseum är väl värt ett besök. Här skulle vi kunna gå runt hur länge som helst, inne som ute, och till och med byggnaden kan vi inte titta oss mätta på. Museet är en magnifik byggnad i kalksten och titan och det finns inte en enda rät vinkel. Utställningarna består framför allt av amerikansk och europeisk 1900-talskonst. Första gången vi var där såg vi en snygg utställning med Anish Kapoors skulpturer och senast en helt fantastisk installation med musikvideor. På detta museum är inte alla verk inomhus; innan man ens har hunnit gå in möts man av Jeff Koons jättelika valp klädd med levande blommor. Vi måste erkänna att vi inte är helt övertygade av att det är en valp utan tycker mer den liknar en björn – välj själv när du ser den. På baksidan hittar du även Koons gigantiska tulpaner i färgat krom och Louise Bourgeois jättelika spindel. Men en varning till alla höjdrädda, de smala gångpassagerna på tredje våningen fick oss att tappa andan en stund och hjärtat att slå några slag extra.

Ett annat konstmuseum är Museo de Bellas Artes, som ligger på Plaza del Museo. De har mer än 6 000 verk, allt från målningar, skulpturer till teckningar från 1100-talet fram till nutid. Här kan du njuta av exempelvis Velázquez, Goya, Gauguin, Francis Bacon, Picasso, Zurbarán och El Greco.

Shopping

Bilbao32Spanien är känt för bra skor, hattar och skinnvaror, vilket även märks i Bilbao. Det är framförallt två områden som har bra shopping: Gamla stan och gatorna runt Gran Via, men det finns även stora köpcentrum i utkanten av staden.

I Gamla stan finns det över 800 butiker. Många små, ungdomliga och udda butiker så som en affär för endast korsetter och en annan med bara brudpar och en med tårtor… Du hittar även här, nere vid floden, Spaniens största matmarknad ”Mercado de la Ribera”. Här handlar spanjorerna själva så det är bra varor till bra priser. Vill du inte själv köpa med dig en ost eller två så är det ändå värt ett besök för att få se alla delikatesser, vissa syner och lukter mer överraskande än andra.

Bilbao39Runt Gran Via hittar du stora internationella modeskapare som Michael Kors, Gucci, Louis Vuitton och Prada vägg i vägg med spanska affärerna El Corte Inglés, Zara, Pull and Bear, Bershka, Sfera och Stradivarius. De två sistnämnda tjänade mycket pengar på oss, de har roliga och prisvärda kläder som inte finns i Sverige. I dessa kvarter hittar du även många sportaffärer och inte minst flera Athletic Club de Bilbao-affärer.

De vanligaste sakerna att komma hem med från Bilbao är troligen vin, ost, korv, skinka, Athletic Club de Bilbao-kläder och skor. Se till att du har plats i väskan för det går utan problem att fylla på med nya saker.

De flesta affärerna öppnar runt 9-10 på förmiddagen, stänger för siesta och håller sedan öppet till runt 20-21 på kvällen. Små butiker har oftast öppet färre timmar så håll koll på de små lapparna på fönstret. I stort sett alla affärer har stängt på söndagar, precis som allt annat.

Bilbao26Söndagar i Bilbao

Som vi skrev tidigare är ALLT stängt på söndagarna. Om du är för trött i fötterna för att orka promenera mer så är ett annorlunda söndagsnöje att ta dig till Plaza Nueva i Gamla stan och där vara med om en frenesi av fotbollskortsbytande. Det är inte som i Sverige där några barn i skolan byter kort, här är det gamla som unga som byter kort med varandra. Här är det även på söndagsmorgnar marknad där du kan fynda antikviteter, böcker och second hand-kläder.

Det är även just på söndagar som roddklubbarna har träning, bara det är ett skådespel i sig.

Utflykter

Sugen på sol och bad? Atlanten ligger bara 30 minuter bort med tunnelbanan. Åk till antingen Sopelana eller Plentzia och promenera till havet. Där väntar 15 mil med både höga klippor och fina sandstränder där du kan ta ett dopp i det salta vattnet eller varför inte ta en surflektion.
För dig som gillar att surfa, finns några av Europas bättra surfstränder längst denna kust, till exempel Biarritz som brukar kallas för Europas surfmecka. Biarritz ligger i Frankrike men det tar bara någon timme att åka mellan, även på spanska sidan finns många stränder där så väl nybörjare som experter kan ha fantastiska dagar.

En annan trevlig dagsutflykt är att åka till grannstaden San Sebastián som ligger mellan två kullar i den vackra bukten La Concha-buten. Jämfört med Bilbao är San Sebastian mera glam, playa, internationellt och har ännu fler stjärnkrogar. Den långa turkosblå bukten brukar kallas för Europas Copacabana. På väg till eller från San Sebastian passar det bra att stanna till på en eller ett par vingårdar.

Roa dig på kvällen

Bilbao bjuder precis som de flesta städer på många olika alternativ både på dagen och kvällen. I Bilbao tar kulturen stor plats med konserter, opera, teater och festivaler. Men man kan inte hinna allt på en weekend så vi fokuserade denna gång på mat, fotboll och att lära känna staden.

Fotboll

Bilbao12Staden lider alltid av fotbollsfeber då det är inte bara är en sport utan mer en religion här. Bilbaos egna stolthet är rödvitrandiga Athletic Club de Bilbao och deras hemmamatcher spelas på Estadio San Mamés. Men den kallas i folkmun för ”La Catedral” (Katedralen). Något som spär på stoltheten ännu mer är att det i Athletic Club de Bilbao bara är baskiska spelare.

Vid vårt besök fick vi uppleva en riktig fotbollsfest då vi var med om det första baskiska derbyt i La Liga någonsin. Hela staden var full av vita och röda dekorationer, sång och glädje och matchen var självklart slutsåld sedan länge. Gatorna fylldes av fans, det vill säga alla invånare i Bilbao och vi, med ett glas txakoli eller öl och ett par pintoxs i handen för att följa matchen och fira det baskiska derbyt. Det häftigaste var faktiskt att se att de firade sida vid sida med motståndarna och inte ett ont ord växlades utan bara leenden och kramar.

Restauranger och nattliv

Bilbao38Inget slår kvällarna i Bilbao: god mat, trevlig stämning och varmt klimat.

Bilbaos specialiteter är fisk (framförallt torsk och kummel), skaldjur och pintxos. Pintxos är Baskiens ”tapas”, oftast består de av en brödbit som toppas med allt mellan himmel och jord. De är ofta riktiga konstverk som står uppradade på stadens bardiskar. Det lokala vita vinet txakoli är syrligt och passar bra till pintxosen. Däremot förstod vi oss inte på kalimotxo, rödvin blandat med coca-cola. Som kontrast till denna barkultur finns även finkrogar med avsmakningsmenyer och Michelin stjärnor.  Vi testade Victor vid Plaza Nueva i Gamla staden, en restaurang som inte ser mycket ut för världen. När du kliver in på Victor så känns det lite som att komma in i 70-talet, men trots det kommer du inte vara ensam utan du får trängas med lokalbefolkning för de har nämligen fantastisk mat. Ett annat tips som vi fick men som vi inte hann testa är restaurangen Kikara (Iparraguirre 23), där de har en sjurättersmeny och efteråt kan man köpa tallriken, allt är nämligen allt till salu.

I Bilbao gäller det att anpassa sig till den kontinentala dygnsrytmen och eftersom siestan förskjuter allt äts middagen oftast mellan klockan 21 och midnatt. Många restauranger har ofta en vanlig meny på dagen men på kvällen är det avsmakningsmenyer som gäller. Även om du väljer att som oss mest äta pintxos så kan vi lova att du inte behöver bli besviken för de har livlig fantasi och det ena kombinationen är mer förvånande än den andra.

Bilbao11En vanlig kväll startar ofta på den lokala krogen för att prata med folk man känner eller den som står bredvid och ta en pintxos eller två. Sedan fortsätter man till nästa bar som ligger vägg i vägg och sedan nästa och nästa. De bästa barerna och nattlivet hittar du enligt oss i Gamla stadens (Casco Viejos) gränder, gågatan Calle Ledesma och framförallt runt Calle Licenciado Poza. Ju senare det blir ju trängre blir det och det tar inte lång tid förrän man tar med sig ölen eller txakolin ut på gatan. På gatan pratar alla med varandra men se till att ha tid till samtalen för om du frågar något kan du bli fast länge eftersom alla både är öppna och nyfikna. Ännu lite senare på kvällen blir det trångt även på gatorna och vi var glada att vi inte hade någon bil eftersom det är helt normalt att stå lutad mot eller sätta sig på en parkerad bil och de används även som avställning för drycken. De som efter midnatt vill festa till det lite mer drar vidare till nattklubbarna. De flesta barer stänger vid tretiden men klubbarna är öppna till det är dags att äta frukost, för de som orkar och vill.

Trendspaningar

Två starka trender kunde vi se i Bilbao:

 • Förutom rödvit-randigt så var trendfärgen lila, lila väskor, vila skor, lila kläder …
 • Killar ska ha svarta skor med röda sulor och röda skosnören.

 

Bilbao14Bilbao37Bilbao31Bilbao25Bilbao20Bilbao23Bilbao15Bilbao21Bilbao41Bilbao5Bilbao29Bilbao3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>