Mat

En av de roligaste sakerna med att resa är att lära känna nya människor och kulturer. En viktig del i kulturen är maten, något vi båda älskar att utforska. Vi provar gärna både nya maträtter och lokala drycker, helst på små inhemska restauranger. Vi får uppleva nya smaker och lukter samtidigt som vi samlar inspiration till matlagningen hemma. Här delar vi med oss av några recept från våra resor som speglar vad vi varit med om och de människor och kulturer som vi fått nöjet att lära känna.

Hoppas du gillar dem lika mycket som vi gör!

Matinspiration från Prag

Traditionell tjeckisk mat är ganska bastant men görs den med finess gifter sig smakerna och bjuder på riktigt goda upplevelser. Vi provade aldrig grisknät eller surkålen men vi provade klassiker som goulasch och tjeckiska dumplings som var mycket goda. Här kommer två av våra favoriter; en fräsch sallad och sötbröd.

sallad pragImperials chèvre- och fikonsallad

  • Blandad sallad
  • Vitt bröd
  • Chèvre
  • Fikon
  • Lavendelhonung

Skär det vita brödet i skivor. Skär fikon och chèvre. Varva fikon och chèvre på brödet och grilla i ugnen på hög värme så att osten smälter lite och får färg. Lägg smörgåsen på en bädd av sallad och ringla lavendelhonung.

 

Prag 22Trdelnik

Degen:

  • 900 gr mjöl
  • 140 gr osaltat smör
  • 1/2 kopp florsocker
  • 5 äggulor
  • 28 gr färsk jäst
  • 1/2 kopp mjölk

Dekoration:

  • 1 kopp hackade valnötter
  • 1/2 kopp socker
  • 1 ägg

Blandade mjöl och florsocker. Gör ett litet hål i mitten av degen och lägg den färska jästen. Häll sedan varm mjölk över jästen och låt degen jäsa i 10 minuter. Smält smör. Lägg äggulorna i skålen och häll i det smälta smöret och tillsätt en nypa salt. Tillsätt äggulorna till degen och knåda ihop till en fast deg. Låt degen jäsa i 20 minuter. Dela degen i sex lika stora delar. Rulla ut varje del som en liten orm. Ringla runt en ”trdlo” (träpinne eller annan cylinder). Låt den stå i 10 minuter. Pensla med ägg och täck den med hackade valnötter och strösocker. Placera träpinne i ugnen eller över öppen eld eller gaslåga. Brödet måste rotera så har du inte den funktionen får du ibland vända för hand så att hela bullen gräddas. Låt bullen få en gyllene färg. När bullen svalnat lite så dra av den från pinnen. Strö lite mer socker på bullen eller andra smaksättningar som du tycker om så som nötter eller cocos.

Matinspiration från Köpenhamn

När man frågar vad som är typisk dansk mat får man ofta ett skratt följt av svaren, pølse och wienerbröd med choklad. I Köpenhamn finns många bra restauranger med alla typ av mat. En lunchfavorit för oss blev getostsmörgås på caféet The Living Room. Två riktiga godsaker som vi överraskades av var Københavnerbirkes till frukost och på kvällen en shot på Mesteren og lærlingen.

The Livings Rooms getostsmörgås

  • Danskt rågbröd
  • Chevré
  • Lök
  • Tomat
  • Blandad smakrik sallad
  • Röd tapenade

Ta en skiva rågbröd och lägg på en skiva chevré. Hacka gul lök i små bitar och lägg på osten. Skiva tomat och lägg på smörgåsen och toppa med salladsmix och röd tapenade. Avsluta med en till skiva rågbröd. Grilla smörgåsen på båda sidorna i smörgåsgrill eller grillpanna så att chevrén blir mjuk och smälter lite.

Enkel men riktigt smarrig, matig och smakrik smörgås.

Københavnerbirkes

  • 3 plattor smördeg
  • Ägg
  • Blåa vallmofrön

Fyllning:

  • 1 dl hasselnötter
  • 2 msk socker
  • 50 gram margarin

Börja med fyllningen. Mal nötterna grovt i matberedaren. Tillsätt socker och margarin i matberedaren, blanda till en smet.

Nu till bullen. Vi kan börja med att erkänna att vi fuskar lite och använder färdig smördeg. Kavla ut degen. Bred på fyllning. Vik ihop på längden så att kanterna går omlott. Skär så att det blir rektanglar. Pensla bullarna med lite vispat ägg och Strö över vallmofrön. Baka dem i 5-10 minuter i 225 grader.

Vallmobullen är enkel och snabb att göra. Passar perfekt att bjuda på en ljummen nybakt bulle till brunch, fikat eller på en picknicken.

Mesteren og lærlingens shot

  • Vodka
  • Kahlua
  • Lime
  • Kaffepulver
  • Socker

Fyll halva glaset med vodka och resten med kahlua. Dela limen i klyftor. Doppa ena sidan av limen i kaffe och den andra sidan i socker. Drick shoten och bit limen. Var så god och drick!

Matinspiration från Santorini

Grekisk mat är så mycket mer än grekisk sallad, tzatziki, souvlaki, saganaki och biffteki. Allt det är gott men om du vågar så rekommenderar vi att du även testar lite annat, då öppnas en helt ny värld av smaker. Tre favoriter som vi fick under vår vecka på Santorini var grekisk omelett, jordgubbssallad och auberginesallad.

Dimitris grekiska omelett

• Ägg
• Vatten
• Fetaost
• Kokt potatis
• Tomat
• Lök
• Oliver
• Salt
• Peppar

Vispa ägg, vatten, salt och peppar lätt med en gaffel. Dela fetaost, kokt potatis, tomat, lök och oliver i bitar. Blanda samman allt och stek på ena sidan.

Mesogaias auberginesallad IMG_8962

• Aubergine
• Vinäger
• Olivolja
• Grön och röd paprika
• Vitlök
• Persilja
• Salt
• Peppar

Grilla auberginen och mosa den. Bland vinäger, olivolja, salt och peppar. Hacka grön och röd paprika, vitlök och persilja. Blanda samman allt. Salsan kan äta separat men passar även till bröd och grillat.

New Marmitas jordgubbssalladIMG_8975

• Sallad
• Pinjenötter
• Granatäpple
• Jordgubbar
• Dill

Rosta pinjenötterna lätt i torr varm panna. Skölj salladen, dela jordgubbarna, klipp dillen och kärna ur granatäpplet. Blanda allt till en fräsch sallad och ringla dressingen (recept nedan) över salladen.

Dressing:

• Jordgubbar
• Olivolja
• Balsamvinäger
• Socker
• Salt

Mosa jordgubbarna och blanda ner olivolja, balsamvinäger, socker och salt. Ringa dressingen över salladen.

Salladen är perfekt en varm dag, den kan kompletteras med kikärtor och passar även utmärkt till grillat.