Reseguide till Paris

Paris_k19Att möta våren i Paris tillsammans med sin älskade, visst låter det härligt? Ibland tycker vi dock lite synd om Paris som måste bära upp bilden som romantikens högborg: en stad dit heterosexuella par åker för att omslingrade promenera längs Seine och man kan riktigt höra musiken från Amelie från Montmartre spelas i bakgrunden. Missförstå oss inte: Paris ÄR romantiskt och vackert men Paris är också mångkulturellt, uppkäftigt och kosmopolitiskt. Klassiskt och modernt, lyxigt och hippt, vänligt och arrogant i en enda blandning som de flesta stora städer. Vi tycker att den här underbara staden förtjänar en mer nyanserad bild än den av Eiffeltorn och dragspelsmusik, och mötte därför en lite regnig vår i Paris under en långhelg när det var rena värmeböljan hemma i Sverige.

Det är förresten ingen nackdel att kunna franska om du besöker Paris men parisarna är faktiskt helt okej på engelska så det är inga problem att göra sig förstådd. Om du inte kan franska rekommenderar vi ändå att du lär dig några artighetsfraser; det blir lättare att gå över till engelska då. Själva hade vi bara problem med språket en gång när våra franskkunskaper och apotekarens engelskkunskaper inte lyckades lösa uppgiften ”avsvällande nässpray” i tillräcklig utsträckning. Eller så är det så att de helt enkelt inte har sådan nässpray i Frankrike, vilket resulterade i onda öron under flygturen hem.

Topplista

Det här förgyllde vår resa lite extra:

 • Paris-H6De franska bakverken: vi njöt bland annat av frasiga pain au chocolat till frukost, petit-chouer med ljuvlig fyllning till fika och sega baguetter med ost till ett glas vin på hotellrummet
 • Områdena Marais-Bastille-République-Canal Saint-Martin för såväl dagliga strövtåg med shopping och fika som nattliv med restauranger, barer och klubbar
 • Cocktailbaren Little red door med fantastiska drinkar och härlig personal
 • Att så många restauranger är bra på att servera råvaror efter säsong; när vi var där var sparrisen fantastisk
 • ”Hål i väggen”, guldkorn man lätt missar om man inte känner till dem och letar efter dem

Flopplista

Det här kunde vi ha varit utan:

 • Paris_k4Den franska (parisiska) arrogansen som ibland gör sig påmind
 • Couscousrestaurangen Chez Omar som var värre än ett besök i en sämre skolmatsal
 • Många vinbarer öppnar inte förrän klockan 18 och vissa restauranger får inte servera enbart vin (när började fransmän följa regler?)
 • Fransk nässpray som inte fungerar
 • Skarp urinlukt i bland annat tunnelbanan
 • Den hysteriska damen som jobbade i klädbutiken Sandros vid Canal Saint-Martin och fick oss att långsamt backa ut ur butiken

Om Paris

Paris_k10Paris är indelad i 20 stadsdelar, arrondissement, som börjar med 1 i mitten av staden och går medurs som en spiral ut till 20. De här numren är det vanligaste sättet att beskriva var i staden något befinner sig. Du ser på postnumret vilket arrondissement en adress tillhör: 750XX där de två sista siffrorna betecknar arrondissement. Det finns också andra områden, mer klassiska stadsdelar, som sträcker sig över ett eller flera arrondissement. Här listar vi några av stadsdelarna vi tycker är värda ett besök:

 • Marais (3:e och 4:e arr) är en traditionell judisk stadsdel, Paris mest gayvänliga område och i största allmänhet rätt trevligt. Här finns många konstgallerier, butiker, caféer och barer. Många ställen i Marais är dessutom öppna på söndagar, till skillnad från resten av staden.
 • Quartier Latin (5:e arr) är en historisk och akademisk stadsdel, här finns Sorbonne-universitetet och många bokhandlar och antikvariat.
 • Saint-Germain-des-Près (6:e arr) som är granne med Quartier Latin på andra sidan den vackra parken Jardin du Luxembourg var tidigare hemvist för bohemer och intellektuella men har nu blivit ett av de dyraste områdena i Paris. Här finns vackra byggnader samt en del lyxshopping och konstgallerier.
 • Canal Saint-Martin (10:e arr) är lummigt och vackert och även här finns mycket att se och göra på både dag- och kvällstid.
 • BastilleRépublique och Oberkampf (11:e arr) var tidigare ”arbetarklassområden” som nu har tagits över av små butiker, restauranger och barer.
 • Till Montmartre (18:e arr) tar sig många turister för att titta på Sacré-Coeur men också för att strosa på de slingrande små gatorna. Här finns även Pigalle, Paris redlight district som de senaste åren börjat bli alltmer rumsrent. Söder om Pigalle (9:e arr, ett område som, av någon anledning, döpts till South Pigalle eller SoPi enligt New York-standard) är en av Paris just nu trendigaste stadsdelar.
 • Belleville (20:e) är mångkulturellt, ungt, inte tillrättalagt och kommer säkert bli inne de kommande åren.

Ta dig hit

När vi var små sjöng vi ”Till Paris, till Paris, ska vi rida på en gris”.  Vi valde inte en gris utan som så många andra: flyget. Till Paris kan du flyga med nästan vilket bolag som helst. Vi åkte med Air France till den av många hatade flygplatsen Charles de Gaulle och våra flyg från Stockholm och Göteborg landade med bara några minuters skillnad. Från flygplatsen kan du åka tåg, buss och taxi in till stan. Vi valde att ta tåget RER till Gare du Nord och bytte där till tunnelbana. En enkelbiljett med RER kostar 9.50 euro och köps i de gröna biljettautomaterna på tågstationen på Charles de Gaulle. Vi köpte tur- och returbiljett med en gång för att slippa fundera på biljetter vid hemresan. Tåget tar ca 30 minuter in till den centrala järnvägsstationen Gare du Nord. Mindre än en timme efter att vi hämtade våra väskor var vi inne på vårt hotell och redo att ge oss ut på Paris gator.

Stället att bo på

Paris_k6Det kryllar av hotell med olika standard och i olika prisklasser. Eftersom vi visste i vilka områden vi mest ville spendera våra dagar så började vi leta där. Efter mycket övervägande och en omröstning så bestämde vi oss till slut för designhotellet  Hotel Angely på 22 Rue du Grand Prieuré, nära République.

När vi kom till hotellet visade det sig att det inte bara var välplacerat, det var även fräscht och påkostat med trevlig och hjälpsam personal. Vårt rum var litet men riktigt fint, faktiskt lika fint som på bilderna och det är inte vanligt. Tyvärr fanns det inget kylskåp eller vinöppnare på rummet, något vi saknade i detta ost- och vinland. Det där med vinöppnare kan ju låta fånigt men just i Frankrike är det faktiskt en nödvändighet om man vill ta ett glas på rummet då de konservativa fransoserna har få vinflaskor med skruvkork. Men vi gav inte upp och hittade helt okej skruvkorksvin, god ost i mataffären och fantastiska baguetter från gubben på hörnet, som efter ett par dagar hade baguetten klar på eftermiddagen när vi var på väg till hotellet för att fräscha upp oss efter en dag på stan.

I Frankrike är det många hotell som inte serverar frukost och även om de gör det så är det inte alltid det ingår i rumspriset. Ofta består en fransk frukost av kaffe, baguette och sylt. Då vi blir ”lite kinkiga” om vi inte får en schysst frukost på morgonen så är det ett måste för oss. På Angely var frukostmatsalen liten men frukosten bra: ägg, gott kaffe och te, småbaguetter med smör och ost, yoghurt med torkad frukt och müsli, croissant och pain au chocolat och amerikanska pannkakor med sylt. En liten extra lyx var att man kunde beställa frukosten till rummet, vilket det nog var många som gjorde eftersom det var ganska tomt när vi åt frukost.

Det allra bästa med hotellet var ändå läget: gångavstånd till Bastillen, Marais, Canal Saint-Martin, Saint Gervais och Belleville. Och frågade man snällt fick man gratis kaffe och te på eftermiddagen, portieren var först bara tvungen att smyga ut i köket och se så att det var tomt.

Vi kan även rekommendera det Philippe Starck-designade hotellet Mama Shelter. Mama Shelter ligger lite längre ut (20:e arr) och det är egentligen den enda nackdelen med att bo där. Hotellet är prisvärt och snyggt med individuellt inredda rum och många skojiga detaljer. Det finns en takterrass, frukosten är bra och det blir bra party i baren på kvällarna.

Roa dig på dagen

Ta dig runt

Paris-H8När vi kom in till Paris från flygplatsen hade vi tänk köpa femdagarspass till tunnelbanan men hittade inte dem bland alla varianter av biljetter i automaten. Till vår räddning kom en man från informationsbåset, men inte heller han hittade vad vi letade efter. Efter ett tag kom han på att man var tvungen att köpa dem på ett annat ställe och vi vet än idag inte var. Lata som vi var köpte vi nämligen en enkelbiljett och tänkte ”vi fixar det där efter att vi lämnat av våra tunga väskor”. Efteråt är vi glada för det eftersom vi insåg att vi inte skulle tjäna på att köpa ett sådant. Tre- och femdagarspass lönar sig inte om du bara ska vara i centrala Paris (zon 1 och 2 i tunnelbanan, inte att förväxla med arrondissements), då är det bättre att köpa enkel- eller endagsbiljetter.

Tunnelbanan i Paris, le métro, är väl utvecklad och enkel att ta sig runt med. Enda svårigheten är att hitta linje 4 på stationen Châtelet, där både vi och parisborna sprang runt som yra höns. Vi rekommenderar dock att du tar ett djupt andetag innan du går ner i tunnelbanestationen för det är en så stark urinlukt att magen vänder sig ut och in, vi vet inte hur de lyckas få det att stinka så mycket.

Trots att det är väldigt smidigt med tunnelbanan skulle vi ändå rekommendera dig att gå så mycket som möjligt för det finns så mycket att se, smaka och lukta (och då tänker vi inte på urinlukten i tunnelbanan) i Paris. På promenaderna kan du upptäcka det mest överraskande sakerna, ställena och personerna.

Promenader och sevärdheter

Paris_k12I de flesta guider skulle du här kunna läsa om Triumfbågen, Eiffeltornet, Louvren, Sacré-Coeur, Moulin Rouge och Notre Dame. Har du inte varit i Paris och sett de sakerna ska du definitivt göra det. Vi måste erkänna att varje gång Notre Dames ståtliga skepnad uppenbarar sig gör sig fascinationen påmind och det är fortfarande en mäktig känsla att gå vid den vackra glaspyramiden utanför Louvren. Men glöm inte att det finns mycket mer att uppleva än klassiska sevärdheter. Gå in i en vanlig mataffär, prata med vanliga människor och upplev det verkliga Paris.

I Paris behöver du egentligen inget annat än ett par sköna skor och möjligtvis en karta, för du kan fördriva en dag, en helg, en vecka, ja faktiskt ett helt liv med att bara promenera runt i staden för att titta på hus och människor.

Paris_k7En annorlunda promenad, en oas i den livliga staden, är den nästan 5 km långa Promenade plantée. Parken går som ett långt grönt bälte från den nya operan vid Bastillen till boulevard Périphérique. Parken är byggd ovanpå en gammal järnväg och invigdes 1993. Efter ett tag går parken ner på gatunivå och det blir en gräsbevuxen väg som följer den gamla järnvägen genom flera gamla tunnlar. Flera gamla järnvägar har byggts om till parker men det är bara Promenade Plantée som är gjord på en upphöjd viadukt. Att gå uppe i den lummiga trädgården ger ett lugn och nya perspektiv på staden. Under början av parken finns Viaduc des Arts, det är järnvägsvalv som inretts med butiker med konst och hantverk. Tanken med Viaduc des Arts, att lyfta designers och konstnärer, är fin och valven är otroligt vackra men vi blev lite besvikna på utförandet, det kändes mest som vanliga affärer.

Fotboll

Paris_k14För många svenskar har Frankrike de senaste åren mer och mer kopplats ihop med fotboll och framför allt Paris Saint-Germain (PSG). Självklart är Zlatan och Lotta en ”liten” bidragande faktor. Zlatan är inte bara stor för oss svenskar utan även för många andra och det kan man se genom att han pryder stora skyltfönster i Paris. PSG:s tröja är en relativt vanlig souvenir men vi kan meddela att de är allt annat än gratis!

Känner du för att se när PSG spelar en match så tar du dig till deras hemmaarena Parc des Princes enklast med tunnelbanan, linje nummer 9, och går av vid station Porte de Saint-Cloud.
Läs mer om PSG, matcher och biljettbokning på www.psg.fr.

Konst

En nidbild av Paris är för många en konstnär med mustasch, basker och randig tröja. Vi såg inte den stereotypen men däremot såg vi många med en baguette under armen. Trots avsaknaden av den typiske franske konstnären kan du njuta av konst på många olika sätt i Paris.

Gallerier

Paris-H9För att få en liten dos av mer modern konst besökte vi Galerie Felli på 127 Rue Vieille du Temple. De hade en utställning med bronsfigurer av Jeannie Bouchart. Figurerna var fascinerade och vi kunde inte bestämma om de var snygga eller lite läskiga men en sak är säker, de fångade oss och det var svårt att slita blicken från de detaljrika alstren.

Ett annat galleri vi besökte var trendiga Galerie Martel på 17 Rue Martel i 9:e arr. Galerie Martel visar seriekonst och grafisk konst. Det var väldigt häftigt men kanske var inte vi riktigt rätt målgrupp då vi tyckte att de flesta alstren var läskiga. Konst ska ju skapa känslor och de gjorde de verkligen och trots att vi inte var potentiella köpare så var det en upplevelse som vi kan rekommendera.

Paris_k16Vi hade flera gånger gått förbi en lokal nära hotellet med en snygga affischer och en tredimensionel skalle i wellpapp i skyltfönstret. Varje gång kastade vi en intresserad blick på fönstret och sista dagen stannade vi till. Butiken visade sig vara det nyöppnade Slow Galerie. Slow Galerie är även det ett modernt galleri som fokuserar på grafisk konst, affischer och illustrationer. Den ljusa lokalen, som tidigare var ett apotek, hittar du på hörnan 5 Rue Jean-Pierre Timbaud/141 Rue Amelot (11:e arr). Till skillnad från de andra gallerierna så är det även ett café, så du kan i lugn och ro njuta av verken.

På söndag är mycket stängt i Paris men trots det kan du njuta av konst, helt gratis. Vi sprang på en fotoutställning vid Jardin du Luxembourg och streetart finns över hela staden. Riktigt häftiga målningar finns exempelvis i 9:e och 10:e arrondissementen. Håll ögonen öppna och njut!

Museum

Det är jättevackert att strosa vid Louvren med den vackra glaspyramiden och parken Tuileries. Det kan dock räcka att uppleva det från utsidan. Om du, liksom vi, tycker Louvren är så stort och överväldigande att det efter en stund blir svårt att ta till sig alla konstverk och man nästan blir irriterad över ännu en tavla av en kerub kommer här några andra tips.

Musée d’Orsay är ett härligt konstmuseum som huserar i en gammal järnvägsstation på Seines vänstra strand. Här finns en enorm samling av impressionistiska verk av konstnärer som Gaugin, van Gogh, Monét, Manet och Renoir.

Musée Picasso Paris i Marais har nyligen öppnat efter att ha varit stängt för renovering i flera år. Här finns över 5000 av Picassos verk: målningar, skisser, foton och skulpturer. Särskilt intressant är den stora samlingen målningar från hans kubistiska period.

För dig som gillar modern konst, design och arkitektur kan vi rekommendera ett besök på Centre Georges Pompidou. Här finns alltid många intressanta utställningar. Bara byggnaden är värd att kolla in och det är nog fler än en som har undrat om den renoveras eller om den ska se ut så med alla rör och ställningar.

Shopping

Paris är modets huvudstad och många åker till Paris just för att shoppa i allt från de lyxiga butikerna och stora galleriorna till de små butikerna och second hand-affärerna. Och visst finns det lyxiga butiker, showrooms och second hand-affärer i varje hörn men det finns så mycket mer att köpa än kläder, om du känner för att shoppa. Varför inte komma hem med inredningsdetaljer, böcker från ett fint antikvariat, smycken, skor, parfym, vin, ostar eller utsökta bakverk?

Små butiker och trendiga franska affärer

Paris_k8Vi valde att hålla oss ifrån de stora galleriorna men måste erkänna att det blev lite suktande över klänningar från Helmut Lang, annars valde vi de mindre butikerna i Marais och vid Canal Saint-Martin. Vi hittade flera av våra guldkorn på Rue Vieille du Temple, Rue de Poitou, Quai de Valmy och Rue de Charonne, som alla är trevliga shoppinggator.

Några av våra favoriter är affärerna Zadig & Voltaire, Karl Marc John och Sandros. De har alla riktigt snygga, stilrena och samtidigt coola kläder, till ett pris som är högre än på H&M men inte heller svindyrt. Om inte den högljudda och gåpåiga expediten på Sandros vid Canal Saint-Martin hade jagat oss hade det kunnat bli ett dyrt besök. Vill du däremot köpa lite billigare men samtidigt roliga kläder rekommenderar vi ett besök på Promod, kanske kommer du därifrån med en sommarklänning, partytop eller ett par shorts till priset av H&M-kläder men som inte alla andra i Sverige har. En bubblare vi råkade springa på var SoWeAre (blablabla), på 40 Rue de Charonne, à la Designtorget. Det är en liten affär med roliga prylar, smycken och kläder i färglada kombinationer och roliga former. Helt klart värt ett besök bara för det fina skyltfönstret.

Lyxshopping

Paris-H3En annan sida av Paris shoppingutbud är naturligtvis den lyxiga, dyra och eleganta. Om du vill till stora shoppinggallerior är det Galleries Lafayette och Printemps som gäller. Här finns många butiker och inte bara lyxmärken. Champs Elysées kan naturligtvis vara värd ett besök, särskilt om du aldrig har varit i Paris. Om du är där kan det vara kul att kolla in ”The golden triangle” som utgörs av gatorna Champs Elysées, Avenue George V och Avenue Montaigne. För dig som vill handla här gäller det att ta med den stora plånboken! Apropå kända turistattraktioner: om du är vid Eiffeltornet har Rue de Passy på andra sidan Seine en del shopping (i normala prisklasser).

Second hand

Paris_k5För second hand-fantaster är Paris himlen. Vi kanske inte är den köpstarkaste målgruppen men vi smet dock in i ett par butiker och det tycker vi att även du ska göra. Trots att du kanske inte köper något så kan du göra riktiga fynd och om du inte hittar något i din smak så kan du alltid utmana din comfortzone och få dig ett gott skatt. Två butiker som vi verkligen kan rekommendera är Hippy market på 21 Rue du Temple och Kiliwatch på 64 Rue Tiquetonne. Hippy market är välorganiserat och har mycket trevlig personal. Kiliwatch är en trendig fusionaffär, med en avdelning med nya kläder och en med second hand. Något som överraskade oss var att, till skillnad från de flesta andra ställen, herravdelningen var större än damavdelningen.

Mer än bara kläder

Paris-H2När du tröttnar på att shoppa kläder finns det ett överflöd av inredningsbutiker. Tyvärr satte flyget en del begränsningar för oss, annars hade vi kommit hem med både taklampor, stora giraffstatyer och häftig TV-möbel. Vill du, precis som vi, komma hem med design från Afrika så måste du besöka Mahatsara på 8 Rue Oberkampf. Är du mer för luftballonger, gamla koffertar och 30-talsinspiration är Côté Temple Côté Cirque på 7 Rue des Filles du Calvaire stället för dig. Om skulle du vilja ha lite mer ”traditionell” skandinavisk design är Luka Luna på 77 Rue de la Verrerie värt ett stopp.

I Marais finns det många fina butiker med smycken där vi spenderade lite tid men där vi utan problem hade kunnat fördriva mycket mer tid. Virginie Monroe och Simonne & Lisa B är två smyckesaffären på Rue de Poitou som man kunde hitta fina och prisvärda smycken från franska designers.

I Paris finns många konceptaffärer, varför inte en hel butik bara med marmelad som La Chambre aux Confitures på 60 Rue Vieille du Temple? Något vanligare är ju tebutiker. Vi blev inspirerade i grannbutiken Palais des Thés där vi fick provsmaka te och där de hade luktprover för alla tesorter framställda. Varför gör inte fler så i Sverige?

Paris-H16Vad vore inte en resa utan att köpa parfym? Vi valde att inte köpa våra standarddofter på flygplatsen utan gick till parfymmakaren Nikolaï och Etat Libre d’Orange, båda på Rue des Archives. Nikolaï är en klassisk parfymbutik där expediten verkligen kunde förklara varandra liten detalj om deras parfym och hur doften förändrades efter en stund på huden. Etat Libre d’Orange var lite mer edgy med cool inredning och dofter som till exempel luktade jasmin och cigarett. Tycke och smak sätter gränserna så alla kan nog hitta sin favorit! Det gjorde vi och kan ju skvallra om att vi inte luktar askfat, trots att vi mådde lite illa av att vara indränkta av olika parfymer resten av dagen. Som tur var gick vi förbi en av alla tvålbutiker på vägen därifrån så vi kunde skölja av oss lite av dofterna. En finess på tvålbutiken Aesop på Rue Vieille du Temple var att de hade handkrämsprover ute på fasaden, så har du glömt krämen hemma kan du bara gå förbi där och snabbt bota dina torra händer. Tips, den med pink grapefruit luktade fantastiskt!

Caféer och lunchrestauranger

Paris-H7Frankrike är inget lika bra kaffeland som Italien men baristakulturen börjar göra sitt intåg även i Frankrike och vi hittade några ställen med riktigt bra kaffe. La Caféothèque på 52 Rue de l’Hôtel de ville är mer än ett bohemiskt och mysigt café: de har även kaffekurser och rostar och säljer bönor, vilket gör att det doftar helt fantastiskt. Vi slog oss ner vid ett av de låga borden och skrattade stort när vi serverades varsin gigantisk kopp, en frasig och god pain au chocolat och världens minsta vattenglas.

Holybelly på 19 Rue Lucien Sampaix är enkelt, snyggt och trivsamt, men låt dig inte luras av det för kaffet är högsta kvalitet! Kaffet vi drack var en riktig smakbomb med toner av mandel, melass och fikon. Men ett tips, det är ingen idé att ni försöker gå hit på tisdagar eller onsdagar för då är det inte öppet.

Boulangerie la Verrerie på 2 Rue de la Verrerie kan du antingen slå dig ner på den ombonade övervåningen och fika eller köpa med dig av de goda mackorna och bakverken. Här är dock kaffet inget att skriva hem om men makronerna smälte i munnen, vi kan varmt rekommendera den med choklad och passionsfrukt. Om vi hade haft lite mer tur med vädret under vår resa skulle vi definitivt köpt varsin matig baguette och ätit till lunch i närmsta park.

Om du vill äta riktigt goda petit chouer rekommenderar vi ett besök på Popelini på 29 Rue Debelleyme eller 44 Rue des Martyrs. Det går inte att fika där men varför inte ha picknick i en park eller på hotellrummet? Det finns ett tiotal smaker och vi gillade den med salt karamell och mjölkchoklad/passionsfrukt bäst. Om du har svårt att välja en smak kan du köpa med dig 6, 12 eller 18 stycken i en fin kartong. Kanske en bra present till någon där hemma? Det gick fin fint att transportera dem i resväskan.

Paris_k3Vi hade hört talas om att Paris bästa falafel finns på L’As du Fallafel på 32-34 Rue des Rosiers och vi beslutade oss för att gå dit för att äta lunch på stående fot. Stället är verkligen ett hål i väggen men den är svår att missa på grund av den långa kön som verkar vara mer eller mindre konstant. De hade verkligen utarbetat en fantastisk effektivitet; när vi hungriga ställde oss längst bak i kön trodde vi att vi skulle få vänta en evighet. Snart kom en kille och tog våra beställningar och tio minuter senare stod vi med varsin falafel i pitabröd i ena handen och en flaska vatten i den andra. Falafeln var väldigt god och mättande och det enda negativa var svårigheten att äta utan att kladda ner hela sig. Turligt nog finns tvålaffären Sabon precis bredvid med möjlighet att prova deras härliga tvålar och andra produkter.

När vi strövade runt i områdena Strasbourg-St Denis/Bonne Nouvelle i 9:e arr och började bli hungriga och trötta på det strilande regnet hade vi tur nog att få bord på Richer på 2 Rue Richer. Restaurangen är relativt nyöppnad och tar inga bokningar. Både restaurangen och maten är modern och inredningen är ljus och lite skandinavisk. När vi satte oss och diskuterade menyn med varandra började servitören prata svenska med oss; något som var välkommet eftersom vi inte förstod alla ord i menyn. Richer har, som så många andra franska restauranger, fina råvaror och vi åt en fantastisk primörsallad. Vi tror att Richer är minst lika bra på kvällen som på dagen och om det skulle vara fullt på Richer finns systerrestaurangen L’Office, som också ska vara bra, på gatan mitt emot.

Med tanke på att Paris har en stor befolkning från Nordafrika ville vi en dag äta lunch på ett riktigt bra couscous-ställe. Tyvärr hamnade vi på den hemska restaurangen Chez Omar på 47 Rue de Bretagne, som står för resans enda kulinariska bottennapp. Lokalen var tråkig, personalen sur och inte det minsta serviceinriktad och maten fruktansvärt tråkig och smaklös. Om du ändå går dit, gå försiktigt om du ska gå på toaletten i källaren eftersom trappan var jättehal och ta med dig kontanter för kort kunde man inte betala med.

Roa dig på kvällen

RestaurangerParis-H5

Le China på 50 Rue de Charenton vid Bastille för tankarna till en restaurang i Shanghai på 30-talet och vi blev egentligen bara förvånade över att det inte låg människor och rökte opium längs väggarna. De serverar dock ruskigt goda drinkar och helt ok dim sum. Vi satt och sippade på en drink med hallon/litchi medan vi väntade på ett gäng dumplings samt friterade och färska rolls som serverades med goda dipsåser. Om du vill besöka denna restaurang bör du boka bord för vi kunde snabbt konstatera att det var fler än vi som hittat in till den röda sammeten, inte ett enda bord stod tomt.

Paris-H13Bistron Le Chateaubriand på 129 Avenue Parmentier vid République trillade nyss ner från plats 18 till 27 på listan över världens 50 bästa restauranger. Krögaren Inaki Aizpitarte sägs ha fått hybris och personalen är precis så där lagom franskt arrogant-chic. Men: det här är en bistro med en magisk avsmakningsmeny för 60 euro och tillhörande vinpaket för lika mycket så du förstår ju att den är väl värd ett besök! Bokningarna släpps två veckor i förväg och det blir alltid fullt så om du vill försäkra dig om att få ett bord gör du bäst i att ringa när restaurangen öppnar klockan 15 två veckor innan dagen då du vill dit. Le Chateaubriand är ingen finkrog och det är tydligt att de inte gör anspråk på att vara det: en avskalad bistro utan krusiduller, menyn är utskriven på vanligt A4-papper och sitter ihop med sådana där mässingsklamrar vi använde till våra skolarbeten på mellanstadiet. Inget fjäsk och översvallande leenden och vårt bord var vid linneförrådet. Det är maten och vinet som står i centrum. Menyn ändras från dag till dag beroende på tillgång av råvaror och råvarorna hanteras och serveras med stor varsamhet och finess. Med alla aptitretare, rätter och mellanrätter räknade vi till tio olika saker som serverades oss: allt från en ostpuff och en märklig soppa med passionsfrukt till en utsökt sparrisrätt och en överraskande avslutning med äggula, karamell och maräng. En upplevelse!

Paris-H15Hai Kai på 104 Quai de Jemmapes vid Canal Saint-Martin öppnades tidigare i år av tre unga kvinnor: en kock, en designer och en fotograf som alla delar passionen för bra mat och vin. När vi kom till restaurangen kändes det som att kliva in i en väns vardagsrum. En vän med stor känsla för detaljer och ren, nästan lite skandinavisk, design. Med den öppna planlösningen sattes den uppsluppna stämningen av kökspersonalen som, till skillnad från många stressade restaurangkök, förmedlade en glädje och passion till matlagningen som sipprade ut i hela lokalen. Även på Hai Kai ändras menyn från dag till dag. Maten är fräsch och väldigt god och bjuder på lite oväntade smakkombinationer och snygg presentation. Vi fick oss ett skratt när killen vid bordet bredvid, som åt duva, upptäckte att fågels klo var kvar och satte den runt fingret precis som när en fågel sitter på handen.

Barer, pubar och klubbar

Paris präglas av en viss arrogans, som vissa gillar och som andra älskar att hata. Men när kvällen gör sig påmind förändras stämningen och arrogansen övergår till en förförisk charmighet; alla är öppna, pratglada och vänliga på ett stortstadssätt.

Vi hade lite av ett tema på vår resa, utan att veta om det i förväg: att utforska små hål i väggen. Mätta och glada efter god middag gick vi i det fina vårregnet för att hitta till Sherry Butt som vi hade fått tips om. Sherry Butt gömmer sig bakom en anspråkslös mörk fasad på en sidogata i Marais, 20 Rue Beautreillis. När man kommer in är stämningen och drinkarna allt annat än anspråkslösa. Den pratglada bartendern gjorde Lily Spiced i zinkmugg till oss som vi aldrig kommer att glömma. Sherry Butt är kända för att göra annorlunda drinkar med ovanliga och ofta hemmagjorda ingredienser. Vår drink var fantastisk god, inte lik något vi någonsin har druckit förut, med en spännande kombination av mycket ingefära och peppar. En liten varning, de snålar inte på alkoholen.

Paris-H11Vårt nästa hål i väggen var även det en succé, Little Red Door (60 Rue Charlot) som blev vårt favorithäng tack vare den extremt trevliga personalen, mysigt murriga lokalen och de goda drinkarna som var gjorda med mycket kärlek. På dagen hade vi försökt att hitta dit men lyckades inte trots att vi hade adressen. Vi gav inte upp utan gick dit på kvällen, jalusiväggen var upprullad och där uppenbarade sig en liten röd dörr. Vi kände oss lite som Alice i underlandet, innanför den röda dörren väntade en varm stämning med ett härligt sorl, gigantiska barfåtöljer (ja du läste rätt, inte stolar utan fåtöljer) i grön sammet och LP-spelare på toaletten. Bartendrarna håller sitt drinkblandande i världsklass genom att resa runt och delta i olika tävlingar. Personalen visade sig inte bara duktiga på att göra drinkar utan var även generösa med tips och gav oss några härliga gapskatt. Vi har i efterhand förstått att det inte bara är vi utan även många andra med oss, till exempel nobelpristagare, som hittat hit och sedan inte vill gå hem.

Om de två första ”gömda” barerna var svåra att hitta så var det inget i jämförelse med det tredje. Bakom den mexikanska restaurangen Candelaria finns den beryktade baren som har blivit utnämnd till en av Paris bästa. Trots att vi hade adressen, 52 Rue de Saintonge, och hörde musiken så förstod vi inte hur vi skulle komma in första kvällen, då restaurangen med samma namn och adress stängde vid midnatt. Andra kvällen gjorde vi ett nytt försök och efter att ha gått fram och tillbaka några gånger insåg vi att om man gick igenom köket på den lilla snabbmatsrestaurangen fanns en välkamouflerad dörr och innanför den väntade en källare proppfull med människor. Utbudet av öl var inte det största men baren med den snygga hyllan av lådor på väggen innehåller ett stort utbud av tequila, mezcal, rom och alla andra ingredienser för att göra smarriga drinkar. På denna bar är det lite mer drag, nästan som en blandning av en bar och en klubb, men se upp för på det trånga golvet är det lätt att få en eller ett par drinkar över sig.

På 3 Rue Oberkampf finns restaurangen och baren Bespoke. Det är ett trevligt stilrent häng med hipsterstendenser som långkok. Bespoke öppnade den 1 april och drivs av den unga juristen Nico och hans smått tokige men rolige italienske sidekick Matheo. En god Gin Genie ackompanjerades av trevliga samtal med de bägge två som satte en personlig men modern stämning.

Paris_k1Roligaste menyn, en solfjäder, hittade vi på vår ”grannkrog” L’éventail (28 Boulevard Voltaire). Kvartersbaren bjöd på en skön blandning av människor: kortspelare, bokläsare, vindrickare och så klart soldyrkare på uteserveringen. En kväll ställde de undan alla borden och istället för matservering hade de en riktigt stor fest. Eftersom vi inte vill vara oartiga tackade vi ja till inbjudan och tittade förbi en sväng. Det var knökfullt med en kvinnlig DJ som rockade loss i DJ-båset bakom flygeln, baguetter som man fick smaka vid ett bord och bål som blandades i badtunna. Kvällen bjöd på dans till nostaligmusik och fransk pop samt champagnesurprise. Överraskningen gick ut på att bartendrarna klev upp på disken, sprutade champagne över gästerna och sedan sprang alla fram till disken och de hällde i gästerna munnar. Det var en rolig upplevelse men efter ett tag kände vi att vi lämnade festen till de hippa parisborna.

Vi brukar inte spendera så mycket tid på klubbar som vi gjorde för några år sedan men tänkte att vi borde kolla in en klubb i Paris. Efter tips bestämde vi oss för att gå till Le comptoir général vid Canal Saint-Martin. När vi kom dit ringlade sig kön flera hundra meter på trottoaren, det var glad stämning men våra något kalla och blöta fötter valde då att gå vidare.

Är barer inte något för dig så kryllar det av restauranger och mysiga vinbarer, eller vingrottor som vi kallade dem, i Paris. Två saker som vi lärde oss var att vingrottorna öppnar först kl 18 och att restauranger inte får servera bara ett glas vin utan mat om de inte är registrerade som bar. Första gången vi fick sagt till oss ”vi serverar inte vin, vi är ingen bar” när väggarna är fulla med vinflaskor så trodde vi att de skämtade med oss, men det visade sig faktiskt vara sant.

Trendspaningar

Under vår vistelse i Paris spanade vi lite på trender som vi tror är på gång och självklart delar vi med oss av dessa små tips:

 • Paris-H12Det nya heta för alla coola killar och tjejer är träfluga. Ja, precis som det låter så är det ett tygband med själva flugan gjord av en träplatta.
 • Som vi alla vet är 80-talet, av någon konstig anledning, inne igen. I alla affärer och på folks huvuden så ser man det, i form av flätade pannband. Kanske modernt men inget som vi kommer ta på oss, i denna trend är och kommer vi förbli otrendiga.
 • En trend vi hoppas stannar i Frankrike är butiker för e-cigaretter. Vi sprang på flera stycken och det kändes absurt att se hela butiker för denna last. Det fanns hela väggar med olika smaker; som en godisaffär för nikotinister.
 • Att få en iskall drink i en fryst emaljmugg ger en härlig känsla och drinken håller sig kall länge. Detta kommer bli en cool-trend i sommar. Vi har även sett att det det börjar smyga sig på bland nytänkande caféer i Sverige men då serverar de en specialgjord kaffe.
 • Sist och minst siar vi att nästa stora trend bland fikaälskare och som uppföljningen till cupcakes och makroner är choux à la crème, det vill säga krämfyllda petit chouer. De är fantastiskt goda och söta, perfekta att bjuda på!

Paris_k15Paris_k2Paris_k13Paris_k11Paris-H4Paris-H14

Paris-H10Paris_k18Paris_k17

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>